İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

´Laik devletin resmi dini olmaz´

New York’taki toplantıda konuşan Devlet Bakanı Aydın, “Laik bir devlette devletin resmi dini olmaz. Olursa ne olur, kimin gücü varsa, onun din yorumu geçerli olur” dedi

NAFİZ ALBAYRAK New York DHA

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, BM’nin öncülüğünde Türkiye ve İspanya tarafından yürütülen Medeniyetler İttifakı projesi çerçevesinde, önceki gün New York’ta İran’ın eski cumhurbaşkanı Hatemi ile görüştü. İspanyol eşbaşkan Federico Mayor’un da katıldığı ve New York Türkevi’nde basına kapalı olarak yapılan toplantı için Türkevi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Rapor Annan’a sunulacak

Toplantıdan sonra BM binasında ortak bir basın toplantısı düzenleyen Medeniyetler İttifakı Projesi eşbaşkanları Aydın ve İspanyol Barış Vakfı Başkanı ve eski UNESCO Başkanı Mayor, 14 Kasım’da İstanbul’da BM Başkanı Kofi Annan’a sunulacak raporun içeriğine ilişkin bilgi verdi.

Aydın, projenin amacının dünyada çeşitli kültürlere karşı oluşan önyargıları, kutuplaşmaları ve aşırılığı ortadan kaldırmak için çözüm yolları sunmak olduğunu söyledi. Aydın, ittifakın özellikle Müslüman dünyası ile Batı dünyasının ilişkileri üzerine yoğunlaştığını, çünkü son dönemde bu ilişkilerin karşılıklı olarak şüpheci bir tutum içine girdiğini dile getirdi.

Aydın, raporun özellikle eğitim, gençlik, medya, kadınlar ve göçmenler konusunda bir dizi öneride ve belli oranda da siyasi analizde bulunacağını vurguladı.

Dini rahat bırak

Türkiye’nin İslam ve demokrasi kavramlarının bağdaştırılmasına örnek bir ülke olduğu söyleyen Aydın şunları söyledi:

“Türkiye, cumhuriyetin bir ilkesi olarak laiklik konusunu da geride bıraktı. Laikliğin olmadığını düşünün. O zaman kimin gücü varsa onun din yorumu geçerli olur. Laik bir devlette devletin resmi dini olmaz.

Peki, devletin dini olursa ne olur? Belli bir görüşe göre onu yorumlar. Laiklik diyor ki, ‘Devleti de, dini de rahat bırak’. Türkiye’de bunu ciddi olarak tartışan bir kesim tanımıyorum.”

Yorumlar kapatıldı.