İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İHD: ´6-7 Eylül Bir Daha Yaşanmasın´

İHD, 6-7 Eylül olaylarının 50. yıldönümünde “bir daha asla” sloganıyla Galatasaray Meydanı’na kadar yürüdü. İHD, “linç kültürünün bugün de devam ettiğini” belirtti; “milli hasasiyete hitap eden her konunun şovenizmden beslendiğini” ifade etti.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

06/09/2005

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – İnsan Hakları Derneği (İHD), 6-7 Eylül olaylarının 50. yıldönümünde, “6-7 Eylül utançtır, bir daha asla” pankartı açarak Büyükparmakkapı Sokağı’ndan Galatasaray Meydanı’na kadar yürüdü.

İHD üyeleri, yürüyüş boyunca olayların yaşandığı İstiklal Caddesi üzerinde yer alan işyerlerinin önüne kırmızı karanfiller bıraktılar ve “Herkes farklı herkes eşit”, “6-7 Eylül’ü unutmayın”, “Susma haykır, halklar kardeştir” sloganları attılar.

Galatasaray Meydanı’nda hazırlanan basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin, Türkiye’de linç kültürünün hiç eksik olmadığını belirterek, “Bugün de milli hassasiyete hitap ediyor. Beslendiği kaynak aynı, şovenizm” dedi.

Keskin, insan hakları savunucuları olarak linç kültürünün bütün bileşenlerine, en başta milliyetçiliğe, ırkçılığe, şovenizme, nefret söyleminin her türlüsüne ve ötekinin düşmanlaştırılmasına karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Keskin, Emekli Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu’nun Özel Harp Dairesi’nin operasyonlarını anlatırken, 6-7 Eylül olaylarından “muhteşem bir örgütlenme” diye bahsettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

“CHP’nin tek parti döneminde İstanbul’un fethinin 500. yılında İstanbul’da Rum kalmaması hedefleniyordu. Plan, 2 yıllık gecikmeyle başarıya ulaştı. 6-7 Eylül sonrasında zaten Cumhuriyetin Türkleştirme politikaları uyarınca büyük ölçüde azalan Rum nüfusunun ve diğer gayrimüslimlerin yurtlarından göçü hızlandı. 9 yıl 1964’teki büyük Rum sürgünü organizasyonun eksik kalan kısmını da tamamlamış oldu.” (KÖ)

Yorumlar kapatıldı.