İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler, ‘soykırım’ demeyen büyükelçinin peşini bırakmıyor

ABD Başkanı George W. Bush’un Erivan Büyükelçiliği’ne aday gösterdiği Richard Hoagland’in atamasının ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmesini engelleyemeyen Ermeni lobisi, şimdi de Hoagland için senato genel kurulunda yapılması öngörülen oylamanın erteletilmesine çalışıyor.

Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) adlı Ermeni kuruluşu, komitedeki oylamadan sonra senatörlere hitaben yayımladığı çağrıda, Richard Hoagland’in senato genel kurulunda oylanması işleminin, “atamanın ardındaki gerçekler ortaya çıkana dek” erteletilmesini istedi.

ANCA İcra Direktörü Aram Hamparyan, ANCA’nın, komitede onaylanmasına karşın Hoagland’in Erivan Büyükelçiliği’ne karşı çıkmayı sürdüreceğini bildirdi. Hamparyan, Hoagland’ın “Ermeni soykırımını” kabul edeceği ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, bir önceki büyükelçi John Evans’in görevden alınmasının gerçek nedenlerini açıklayacağı zamana dek ANCA’nın Hoagland’i engelleme çabalarının süreceğini kaydetti. Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde yapılan oylamada, Ermeniler’in itirazlarına karşın Hoagland’in atanması, 5’e karşı 13 oyla kabul edilmişti. Bu gelişme, geçen yüzyıldaki Ermeni olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmediği gerekçesiyle Hoagland’in reddedilmesine çalışan Ermeni lobisi için bir yenilgi olarak değerlendiriliyor. ABD’nin eski Erivan Büyükelçisi John Evans, geçen yılki bir konuşmasında ABD’nin resmi politikasına aykırı olarak “Ermeni soykırımı” ifadesini kullanmasının ardından mayıs ayında Başkan Bush tarafından görevden alınmıştı. Bush’un daha sonra Evans’in yerine aday gösterdiği Hoagland, komitenin haziran ayındaki oturumunda, Ermeni yanlısı senatörlerin tüm çabalarına karşın “soykırım” sözünü kullanmamıştı. Bunun üzerine Ermeni lobisi, Hoagland’in atanmasının reddi için kampanya başlatmıştı. Washington, aa

Yorumlar kapatıldı.