İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisine büyük darbe! Bush ve Ermeniler karşı karşıya…

Salih ZEKİ DHA

ERİVAN’a Büyükelçi atanması için ABD Senatosu’nda yapılan oturumda Cumhuriyetçi Senatörler Türk-Amerikan dostluğunu ve Türkiye’nin ABD için önemini vurgularken, Demokrat Senatör ve eski Başkan Adayı John Kerry Ermeniler’den yana tavır aldı.

Yapılan oylama sonucunda Senato Dış İlişkiler Komitesi, Ermeni lobisinin, ABD’nin yeni Erivan Büyükelçisi olarak görevlendirilmesine karşı çıktığı Richard Hoagland’in atanmasını kabul etti.

Geçen yıl yaptığı bir konuşmada Ermeni olaylarını soykırım olarak nitelendiren Erivan Büyükelçisi John Evans’ı Bush yönetiminin Mayıs ayında merkeze çekmesi üzerine ABD’deki Ermeni Lobisinin başlattığı kampanya hezimetle sonuçlandı.

‘SOYKIRIM’ DEMEYİNCE HEDEF OLDU

Önce elçinin merkeze çekilmesine karşı çıkan Ermeni Lobisi, daha sonra da Ermeni olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmediği gerekçesiyle yeni atanan Büyükelçi Richard Hoagland’in Senato tarafından reddedilmesi için çalışmalara başladı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin oturumunda gündeme alınan atama oylamasından önce bazı senatörler Ermeni lobisi yanlısı ve Türkiye karşıtı konuşmalar yaptılar. Aralarında Demokrat Başkan Adayı John Kerry’nin de bulundudu bazı senatörler Ermeni olayları için soykırım ifadelerini kullanarak yeni büyükelçinin atanmasına karşı çıktılar. Cumhuriyetçi senatör George Voinovich ise, ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinin büyük önem taşıdığını anlattı.

ERMENİLER’İN ENGELLEME ŞANSI KALMADI

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde yapılan oylamada Hoagland’in atanması, 5’e karşı 13 oyla kabul edildi. Oylamada, komite başkanı Cumhuriyetçi senatör Richard Lugar ve Demokrat Parti’nin komitedeki kıdemli üyesi Joe Biden’in yanısıra 8 Cumhuriyetçi ve 3 Demokrat senatör kabul oyu verdi. Eski Başkan Adayı John Kerry ile birlikte Demokrat senatörler Paul Sarbanes, Barbara Boxer, Christopher Dodd ve Cumhuriyetçi senatör Norm Coleman ise red oyu kullandı.

Hoagland’in görevinin, komitenin ardından senato genel kurulunda da onaylanması gerekiyor. Ancak gözlemciler, komitede başarılı olamayan Ermeni lobisinin, Hoagland’i senato genel kurulunda engelleyebilmesinin beklenmediğini kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.