İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DİNLER VE KÜLTÜRLER DİYALOĞUNUN BİRİNCİ ve İKİNCİ GÜNÜ

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 4 Eylül 2006, Pazartesi, saat 09:00’da, Roberto Pietrolucci ve Antonio Mattone ‘nin refakatinde Grand Hotel Assisi’den özel araçla ayrılarak ve “Dinler ve Kültürler Dünya Barışı için Diyalogda” adlı toplantının açılış oturumunun yapılacağı Assisi kentinin Teatro Lyrick salonuna gitti.

Saat 09:30’da başlayan açılış oturumunun ilk bölümünü Vatikan’ın Kültür ve Dinlerarası Diyalog’tan sorumlu Bakanı Kardinal Paul Poupard idare etti. Bu bölümde sırasıyla Assisi Başepiskoposu Domenico Sorrentino, Umbria Bölgesi Valisi Maria Rita Lorenzetti, Assisi Belediye Başkanı Claudio Ricci, Saint Egidio Katolik Laik Topluluğu Başkanı Prof. Dr. Andrea Riccardi, İtalyan köşe yazarı Arrigo Levi, ve Afrika ülkelerinden Burkina Faso Cumhurbaşkanı Blaise Compaoré birer konuşma yaptılar.

Açılış oturumunun ikinci bölümünü Etyopya Patriği Abune Paulos idare etti. Bu bölümde de sırasıyla Mısır Al-Azhar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmad Al-Tayyeb, Vatikan’ın Kültür ve Dinlerarası Diyalog’tan sorumlu Bakanı Kardinal Paul Poupard, İsrail Hahambaşısı Yona Metzger ve Japon Budist Tendai mezhebini temsilen rahip Gijun Sugitani birer konuşma yaptılar.

Patrik Hazretleri, öğle yemeğini Grand Hotel Assisi’de Norveç eski Başbakanı Kjell Magne Bondevik, Vatikan’ın Göçmenler ve Göçebe Halklar Masası’ndan Başepiskopos Agostino Marchetto, Avrupa Kiliseler Konferansı Başkanı Jean-Arnold de Clermont ve Saint Egidio Katolik Laik Topluluğu üyeleriyle birlikte yedi.

Aynı gün öğleden sonra, saat 16:30’dan itibaren, farklı salonlarda “Assisi: 1986-2006”, “Laiklik, İnananlarla İnanmayanların Meselesi”, “Avrafrika: Gelecekteki İhtiyaç”, “Aile ve Dinler”, “Allah’ın Aranması: Bir Huzur Talebi”, “Savaş Zamanında Bir Arada Yaşama Uygarlığı”, “1986-2006: Barışseverlik ve Dayanışma Mümkündür” ve “Lübnan’ın Geleceği” başlıklarını taşıyan paneller düzenlenmişti.

Patrik Hazretleri, Assisi’nin La Citadella Teatro salonunda düzenlenen “Lübnan’ın Geleceği” başlıklı panele katıldı. Saint Egidio Topluluğu din görevlilerinden Rahip Vittorio Ianari’nin idare ettiği panelde, sırasıyla Lübnan’daki Dürzü Cemaati adına Abbas Halabi, Beyrut Maruni Başepiskoposu Mons. Paul Matar, Lübnan Şiilerinin Şemseddin Diyalog Vakfı adına Seoud El Maoula, Lübnan Başmüftüsünün Siyasi İşler Danışmanı Prof. Dr. Mohammed Sammak ve Lübnan Kültür Bakanı Tarek Mitri birer konuşmayla Lübnan’daki durumun analizini yaptılar.

Dinler ve Kültürler Diyaloğu’na katılan tüm önderler, akşam yemeğini Aziz Fransua Manastırı’nın avlusunda verilen resepsiyonda yediler. Yemekten önce, Patrik Hazretleri, Aziz Fransua’nın mezarını ziyaret ederek, büyük azizin şefaatını diledi.

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 5 Eylül 2006, Pazartesi, saat 09:00’da, Roberto Pietrolucci ve Antonio Mattone ‘nin refakatinde Grand Hotel Assisi’den özel araçla ayrılarak “Dinler ve Kültürler Dünya Barışı için Diyalogda” adlı toplantının ikinci gününe katılmak üzere Assisi kentindeki Domus Pacis Perfetta Letizia Salonu’na gitti.

Saat 09:30’dan itibaren, farklı salonlarda “John Paul II: Anılar ve Kehanet”, “Allah ve Komşu Sevgisi”, “Dayanışmanın Küreselleşmesi”, “Anlaşmazlıklar: Diyaloğun Zorlanması”, “Ekümenizm: Nereye kadar gidilmeli?”, “Barışın Kökü Duadadır”, “Yoksulluğun Tarih Olması”, “Asya Dinleri: Dinlerarası Diyalog ve Barış Yakarışı” başlıklarını taşıyan paneller düzenlenmişti.

Patrik Hazretleri, “Barışın Kökü Duadadır” adlı panele bir tebliğle katılarak, 1003 yılında vefat eden Naregli Aziz Krikor’un mistik edebiyatından örnekler vererek, inananların üzerinde ne tür baskılar olursa olsun, dua yoluyla Allah’la ruhani irtibatlarını kesmedikleri sürece, içsel huzura kavuşabileceklerini anlattı.

Patrik Hazretleri, öğle yemeğini Grand Hotel Assisi’de Saint Egidio Katolik Laik Topluluğu üyeleriyle birlikte yedi.

Aynı gün öğleden sonra, saat 17:30’dan itibaren, farklı dinlerin temsilcileri farklı mekanlarda bir araya gelerek kendi dinlerinin kurallarına göre ibadet ettiler. Tüm Hristiyan mezhepler de Assisi’deki San Rufino Kilisesi’nde bir araya geldiler. Kardinal Paul Poupard, Etyopya Patriği Abune Paulos Hazretleri ve Patrik II. Mesrob Hazretlerinin müştereken riyaset ettikleri Kelam Ayini’ne, sırasıyla Vatikan Hristiyanlararası Birlik Bakanı Kardinal Walter Kasper, Londra Anglikan Episkoposu Richard Chartres ve Patrik II. Mesrob Hazretleri birer meditasyonla katkıda bulundular.

Ayin bittikten sonra, kiliseden çıkan Hristiyanlar, San Francesco Meydanı’na doğru bir geçit düzenleyerek, yolda kendi dua mekanlarından çıkan Müslümanları, Musevileri ve Budistleri ve diğer din mensuplarını da aralarına kattılar.

Farklı dinlerin mensupları kol kola San Francesco Meydanı’na vardıklarında, çoğunlukla gençlerin oluşturduğu büyük bir kalabalık kendilerini ayakta alkışlayarak karşıladı. Dini önderler, hazırlanan podyum üzerinde yerlerini aldıktan sonra, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano töreni onurlandırarak, halkın oturduğu sıraların en önünde eşiyle birlikte yerini aldı.

19:30’da başlayan “Dinler ve Kültürler Dünya Barışı için Diyalogda” toplantısının Kapanış Merasiminde ilk konuşmayı Assisi Başepiskoposu Domenico Sorrentino yaptı. İkinci konuşmayı Sant’Egidio Katolik Laik Topluluğunun Kurucusu Prof. Dr. Andrea Riccardi yaptıktan sonra, Uganda’dan Melissa Nagadya adlı genç kız duygu yüklü bir konuşma yaparak, “Barışa susayan Uganda” tema’sını işledi. “Dinler ve Kültürler Dünya Barışı için Diyalogda” toplantısının Sonuç Bildirgesini İtalya’da yaşayan Müslüman Cemaatine üye bir kadın okudu.

Barış Bildirgesi’nin okunmasından sonra, bildirgenin zeytin dallarına bağlı kopyalarını, ruhani önderler, önlerine gelip dizilen ilkokul çocuklarına teslim ettiler. Çocuklar da podyumdan aşağıya inerek, halkın oturduğu bölümde ilk sıralarda oturan farklı devletlerin temsilcilerine ve büyükelçilerine verdiler. Böylece dinlerin öğrettiği barış mesajı yeni kuşağa, yeni kuşağa ait çocuklar da devlet temsilcilerine daha mutlu ve istikrarlı bir dünyanın özlemiyle bir talep olarak iletmiş oldular.

Töreni yöneten Claudio Betti, bu kez ruhani önderleri teker teker davet ederek barış mumlarını yakmalarını istedi. Her ruhani önder bir mum yaktıktan sonra, Barış Bildirgesinin altını imzaladı.

En son, İtalya Cumhurbaşkanı podyuma çıkarak, barış mumunu yaktı ve Barış Bildirgesi’ne nihai imzayı attı.

Kapanış Töreni’nin ardından, tüm dini liderler, akşam yemeği için Aziz Fransua Manastırı’na davet edildiler. Patrik Hazretleri, İtalya Cumhurbaşkanı, Etyopya Patriği, Umbria Valisi, Asisi Belediye Başkanı, İtalya Hahambaşısı, Sant’Egidio Topluluğu’nun Kurucusu Prof. Dr. Andrea Riccardi ile birlikte onur masasında yerini aldı.

Yorumlar kapatıldı.