İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB ile 301 gerilimi

BERİVAN ORUÇOĞLU 09.09.2006

AB’nin Türkiye ile ilgili gelecek ay açıklaması öngörülen kritik İlerleme Raporu öncesinde Ankara- Brüksel hattı arasında TCK’nın 301. maddesi nedeniyle görüş ayrılığı yaşanıyor. AB çevreleri söz konusu madde nedeniyle pekçok yazar ve gazetecinin yargılandığını anımsatarak, “301. madde vakit değiştirilmeli, kişilerin düşünceleri nedeniyle yargılanmaları AB sürecindeki Türkiye’ye yakışmıyor” dediler. Brüksel’de temaslarda bulunan Başmüzakereci Ali Babacan ise 301. madde ile ilgili henüz içtihat oluşmadığını belirterek, “Hükümetin gündeminde (değişikliğe yönelik) bir kararı yok”dedi.

GEREKİRSE DEĞİŞTİRİRİZ

Düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili sorulara cevap veren Babacan, ceza yasasının henüz çok yeni olduğunu vurgulayarak, yasanın kendisinde problem olduğu görülürse 301. maddenin yeniden gözden geçirilebileceğinin altını çizdi. Babacan şöyle konuştu: “Henüz içtihat oluşmuş değil. Uygulamada mahkemeler arasında uyum ve birliktelik yok. Kimse hükümetten yargıya müdahale etmesini beklemesin. Maddede sorun olduğu tespit edilirse gerekli adımlar atılır.”

TÜRKİYE İÇİN KÖTÜ OLUR

AB’nin yakından takip ettiği davaların başında Elif Şafak geliyor. Şafak 21 Eylül’de, “Baba ve Piç” adlı romanında “Türklüğü alenen aşağılamak” suçlamasıyla 301. maddeden hakim önüne çıkacak. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda ise davadan dört gün sonra kritik Türkiye raporu görüşülerek son hali verilecek. AB çevreleri, Şafak davasının gerek AP, gerekse Avrupa Komisyonu’nun açıklayacağı raporları olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, “yazar Elif Şafak’ın adliye önündeki görüntüleri Türkiye açısından çok kötü bir imaj olur” yorumunda bulundular.

Geceyarısı Ekspresi’nden beter

301 mağdurlarından, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk da Elif Şafak’ın davasını izleyeceğini söyledi. Lagendijk, 301.maddenin kötüye kullanıldığını belirterek, “Umarım hükümet 301’in çalışmadığını ve bu tür davaların Türkiye’yi yıllarca geriye götürdüğünü görür. Bakan Abdullah Gül’ün dediği gibi bu davalar Türkiye’nin imajına ‘Geceyarısı Ekspresi’ adlı film kadar zarar veriyor. Hükümetin değiştirmesi gereken birşey varsa, o da 301.maddedir. Bu konu hem Avrupa Parlementosu’nun raporunda var, hem de Avrupa Komisyonu’nun ilerleme raporunda yer alacak. AB, Türkiye’de geçen yıldan bu yana konuyla ilgili ilerleme sağlanmadığını düşünüyor. Türk hükümetini bu fırsatı kullanmaya çağırıyorum. Eğer 301 değişirse, Avrupa’da insanların Türkiye’ye olan eleştirel bakışı değişir. Böyle önemli bir konuda ilerleme sağlanırsa, Kıbrıs sorununa bile yaklaşım değişir, Türkiye’nin eli çok güçlenir.”

Yorumlar kapatıldı.