İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye raporuna ´soykırım´ gölgesi

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda dün akşam yapılan oturumda, Türkiye raporuna Ankara’nın aleyhine daha sert ifadelerin yer aldığı paragraflar eklendi. Kabul edilen bir değişiklik önergesiyle Türkiye’nin, Ermeni soykırımı iddialarını AB’ye tam üyelik öncesinde tanıması istendi.

Hollandalı Hristiyan Demokrat üye Camiel Eurlings’in hazırladığı Türkiye raporu kabul edildi.

Oylamada, 52 parlamenter ‘evet’, 6 parlamenter ‘hayır’ ve 8 parlamenter de ‘çekimser’ oy kullandı.

Oylamadan önce konuşan Eurlings, Türkiye’de reformların uygulanmasında gecikme olduğunu belirterek, AP’nin bu raporla, Türkiye’ye ciddi bir mesaj vermesi gerektiğini söyledi.

Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hollandalı parlamenter Joost Lagendijk de yaptığı konuşmada, ‘raporun dilini ağır bulduğunu’ söyledi.

Hollandalı parlamenter, özellikle Kıbrıs konusunda AP’nin Türkiye ile müzakerelerin askıya alınabileceği mesajını vermemesi gerektiğini ifade etti.

Lagendijk, AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik taahhütlerini de yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Liberal grup adına konuşan İngiliz parlamenter Andrew Duff da konuşmasında, Avrupa’nın modern ve demokratik bir Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirterek, Türkiye’nin savunma ve güvenlik alanında Avrupa’nın istikrarı için oynadığı rolün gözardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

AP Dışişleri Komisyonu’na sunulan 300’den fazla değişiklik önergesinin oylanmasının geceyarısını bulması bekleniyor.

Bağlayıcı niteliği olmayan tavsiye niteliği taşıyan taslak rapor, Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu’nun 25-28 eylülde yapacağı genel oturumda nihai olarak oylanacak.

Raporun detayları

Taslak raporda, Türkiye’den, reform süreci, özellikle ifade özgürlüğü, dini haklar ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, kadın hakları, sendikalar, kültürel haklar, yargının bağımsızlığı ve reformların uygulanmasının hızlandırılması isteniyor.

Hükümetin hazırladığı dokuzuncu reform paketinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilen raporda, yeni terörle mücadele yasasının temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı unsurlar içermemesi talep ediliyor.

Kabul edilen değişiklik önergeleriyle, Türkiye aleyhine sertleştiği gözlenen raporda, ayrıca yine Yunan ve Rum parlamenterlerin önerisiyle Türkiye’nin, Ermeni soykırımı dışında ‘Pontuslu Rumlara ve Süryanilere de soykırım yaptığı’ iddia edildi.

Bu arada, Yeşil grup parlamenterleri Joost Lagendijk ve Cem Özdemir’in sunduğu ve kabul edilen bir değişiklik önergesiyle Türkiye’de üniversitelerdeki türban sorununa bir çözüm bulunması çağrısında bulunuldu.

Raporda ayrıca, ‘Türkiye topraklarında yaşayan farklı azınlıklara yapılan hak ihlallerinin, tam üyelik hedefine uygun olmadığı’ görüşü öne sürüldü.

PKK terörü kınandı:

‘Güneydoğu’ başlığı altında terör örgütü PKK’nın saldırılarını yoğunlaştırmasının şiddetle kınandığı raporun taslağında, terörle mücadelesinde Türkiye ile dayanışma içinde olunduğuna vurgu yapılıyor.

Raporda, Türkiye’ye ‘koruculuk sistemini lağvetmesi’, ‘Kürt sorununa demokratik çözüm araması’, ‘gözaltı ve tutuklamalarda Avrupa standartlarını uygulaması’ gibi çağrılarda bulunuluyor.

Van savcısı da raporda:

Raporda, eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın görevden alınmasının ‘derin endişe kaynağı’ olduğu ifade edilirken, Şemdinli olaylarından sonraki gelişmelerin ‘Türk toplumunda ordunun rolünün yeniden canlandığını değil, devam ettiğini gösterdiği’ ileri sürülüyor.

Seçim barajı tartışması:

Yüzde 10 olan seçim barajının indirilmesi istenen raporda, bu sayede TBMM’de daha geniş temsil sağlanacağı görüşü savunuluyor.

Danıştay saldırısı:

AB yolunda yapılan reformları yansıtacak yeni bir anayasaya ihtiyaç olabileceği görüşüne yer verilen raporda, Danıştay’a yapılan saldırı da şiddetle kınanıyor.

İnsan hakları:

Raporun ‘İnsan Hakları ve Azınlıkların Korunması’ başlığı altında, AP’nin son raporundan bu yana dini özgürlükler bağlamında ilerleme sağlanmamış olmasından ‘esef duyulduğu’ ifade edilirken, Türkiye’ye dini azınlıkların ruhbanlarını eğitmede ve mülk edinmede karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırması çağrısı yapılıyor.

Alevilerin durumu:

Raporda, Alevilerin tanınması ve korunması istenirken, cem evlerinin de dini merkezler olarak tescil edilmesi, dini eğitimin gönüllülük esasına göre düzenlenmesi ve sadece Sünni inancını yansıtmaması gibi talepler yer alıyor.

Ermenistan ile ilişkiler:

‘Modern, demokratik ve laik Türkiye, medeniyetlerin birbirini daha iyi anlamasında yapıcı rol oynayabilir’ denilen taslak raporda, Ermenistan ile diplomatik ve iyi komşuluk ilişkilerinin başlatılmasında Türkiye’nin ön koşulsuz olarak gerekli adımları atması ve bu ülkeyle sınır kapısını bir an önce açması isteniyor.

Kıbrıs sorunu:

Türkiye’nin limanlarını Rum gemilerine açması da talep edilen raporda, ”Kıbrıs (Rum kesimi) dahil tüm AB üyelerinin tanınması, müzakere sürecinin zorunlu parçasıdır” deniliyor.

Barroso: “Ermeni iddiaları emrivaki yapılmasın”

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinde, Ermeni soykırımıyla ilgili iddialaları tanıma koşulunun getirilmesini reddettiğini açıkladı.

Belçika Parlamentosu’nda Liberal Parti Reformcu Hareket temsilcileri ile bir toplantıya katılan konuşan Barroso, soykırımla ilgili iddiaları tanıması konusunda Türkiye’ye ‘emrivaki yapılamayacağını’ söyledi.

Barroso, bu konudaki tartışmaların ‘zorluğu’ ve ‘zaman gerektirdiği’ üzerinde durarak, Türkiye’ye ek bir koşul getirilemeyeceğini belirtti.

Ermenilerin yeni hedefi İspanya Meclisi

Bu arada Ermeni soykırımıyla ilgili iddialar iki Katalan milletvekili tarafından İspanyol Meclisi’ne getirildi.

Dışişleri Komisyonu’a gönderilen mektupla sunulan öneride, ‘insanlığa karşı bir suç işlendiği’ gerekçesiyle İspanyol Meclisi’nin Ermeni soykırımı iddialarını tanıması talep edildi.

Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Volkan Vural önerinin, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin ‘çok zayıf’ bir ihtimal olduğunu belirtti.

Yorumlar kapatıldı.