İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şiilerde tereddüt Sünnilerde destek

Lübnan’da nüfusları 120 bin olan Ermeniler, Türk askerinin gelmesine karşı çıkıyor. Şiilere göre, Türk askeri Lübnan’a ancak insani yardım yapmak şartıyla gelebilir

MURAT UTKU, KENAN EKİNCİ Beyrut DHA

Birçok farklı etnik ve dini grubun “bir arada yaşadığı” Lübnan’da, Türk askerinin BM Barış Gücü’ne katılıp katılmaması konusunda her kesimden farklı bir ses çıkıyor.

Herhangi bir koşul ileri sürmeden Türk askerinin gelmesine karşı çıkanların başında nüfusları 120 bine ulaşan Ermeniler geliyor.

Kentin banliyölerinde İsrail saldırılarının neden olduğu ağır yıkımın acısını hâlâ yaşayan Şiilere göre, Türkiye’nin asker göndermesi ancak belli koşullar altında mümkün olabilir. Hizbullah’ın silahsızlandırılmasına Türklerin karıştırılması durumunda sorun doğabileceğini düşünüyorlar.

Evinin yıkıntıları arasında eşyalarını bulmaya çalışan Necip Seyyid Bin Tejbeil, “Türkiye’den daha çok insani yardım bekliyoruz. Evlerimiz yıkıldı, yollarımız, köprülerimiz bombalandı. Bize bu konuda yardım etmeleri daha iyi olur” diye konuşuyor. Diğer Şiiler de Türk askerinin ne gibi faaliyetlerde bulunacağının henüz netlik kazanmamış olmasından duydukları rahatsızlığı dile getiriyor.

Sinyora gibi destek veriyorlar

Sünniler, tıpkı Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora gibi Türk askerinin gelmesi gerektiğini açıkça söylüyor. Türkiye’nin asker gönderme kararının son derece isabetli olduğunu kaydeden Ahmed El Hac (45), “Türkler burada olmalı” dedi.

Ermeniler Türk askeri istemiyor

DHA muhabirleri, Beyrut’un en büyük Ermeni mahallesi Burj Hammoud’da Türk askerinin Lübnan’a gelmesi konusunda Ermenilerin ne düşündüğünü araştırdı. Birçoğu iyi Türkçe konuşan Ermeniler hep aynı şeyi söylüyor: “Lübnan’da Türk askerini görmek istemiyoruz.”

30 yaşındaki bir Ermeni, büyükannesinin hâlâ Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıdığını söylüyor. Türk askerine karşı çıkan eylemlere katıldığını söyleyen Andranik Atemyan (32), siyasi ilişkilerinin Türkiye’nin Lübnan’a gelmesini zorunlu kıldığını belirtiyor. Türk askerinin gelmesini olumlu bulanlar ise bir elin parmaklarını geçmiyor. “Benim babam Türk” diye söze başlayan George Neufal (55), “Türkler iyi adamlar. Gelirlerse iyi işler yaparlar” diyor.

Yorumlar kapatıldı.