İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ SABAH GAZETESİNİN SORULARINI CEVAPLADI

Sabah Gazetesi Başbakanlık Muhabiri Bülent Aydemir’in yönelttiği sorulara Patrik II. Mesrob Hazretlerinin verdiği cevapları okuyucularımızın dikkatine sunuyoruz:

BÜLENT AYDEMİR: Lübnan’da yaşayan Ermeni asıllı vatandaşlar, Türkiye ile İsrail arasındaki askeri anlaşmaların Türk askerinin Lübnan’da tarafsız bir güç olmasını engelleyeceğini belirterek bir yürüyüş düzenledi. Bu yürüyüşün ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Lübnan ziyaretinde, “Ermeni temsilciler Türk askerini Lübnan’a istiyor” şeklinde çıkan haberlerin aksi yönde değerlendirmeler yapılmaya başlandı. Sizin Lübnan’da yaşayan Ermeni vatandaşlar adına konuşmanız beklenemez ama bu konuda sizin ve Patrikhane’nin görüşü nedir?

MESROB II: Bu siyasi konuyu ne toplumumuzun üyeleriyle görüştük, ne de Patrikliğimiz’in Ruhani Meclisi’nde, bense din adamı kimliğimle cemaatimi doğrudan ilgilendirmeyen devlet işleri hakkında fikir beyan etmek istemem. Bu uluslar arası siyaset meselesidir, eminim ki gerek TBMM, gerekse ilgili Bakanlıklar her türlü olasalığı değerlendirmektedirler. Umarım, tüm değerlendirmelerden sonra en doğru karara varılır.

BÜLENT AYDEMİR: 3.8 milyonluk Lübnan nüfusunun yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturan Ermeni halkıyla, “Türk askerinin bölgeye barış için gittiğini” anlatma konusunda bir temasınız oldu mu?

MESROB II: Hayır, olmadı. Daha önce de dediğim gibi bu siyasi bir konu, Patrik sıfatıyla bu tür konularda herhangi bir temasta bulunmayı doğru bulmuyorum.

BÜLENT AYDEMİR: Acaba bu konuda tüm Lübnan’daki Ermeni halkın tümü aynı şekilde mi düşünüyor?

MESROB II: Bunu Türkiye’den bilebilmem olanak dışı. Takip edebildiğim Diaspora basını da sınırlı.

BÜLENT AYDEMİR: Bu konudaki görüşlerinizi iletmek üzere Başbakan Tayyip Erdoğan ya da hükümet yetkilileriyle bir temasınız oldu mu?

MESROB II: Hayır, olmadı. Lübnan, Türkiye Ermenileri Patriği’nin ruhani yetki alanı dahilinde değildir.

BÜLENT AYDEMİR: Türk askeri Lübnan’da görev yaparsa, sayıları 120 bini bulan Ermeni vatandaşların tavrı ne olur?

MESROB II: Bu soruya yanıt vermek zor. İnşallah aşırı tepki gösterilmez, istenmeyen olaylar olmaz.

BÜLENT AYDEMİR: Her ne kadar bazı olumsuzluklar yaşansa da tarihi ve kültürel yönden ortak geçmişleri bulunan Türk askerine kucak açarlar mı?

MESROB II: Bugüne kadar okuyabildiğim Diaspora basınından takip edebildiğim kadarıyla bazi aşırı milliyetçi kesimlerin göstereceği tavır pek olumlu olmayacak gibi. Kıbrıs’a BM çatısı altında dahi olsa Ermenistan barış gücü askerleri gidecek olsaydı, ülkemizdeki bazı aşırı milliyetçi partilerin göstereceği tavır neyse, Lübnan’dakilerden de farklı bir tepki beklemek beyhude olur.

BÜLENT AYDEMİR: Lübnan Parlamentosu’nda 6 sandalyesi bulunan Ermeni asıllı milletvekilleri bu konuda ne düşünüyor? Dışişleri Bakanı Gül’ün ziyaretinde bir milletvekili, destek mesajı vermişti.

MESROB II: Herhangi bir fikrim yok. Doğrudan kendileriyle irtibata geçip sormalısınız.

Yorumlar kapatıldı.