İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MUHATABINIZ SEÇİLMİŞLER

AP Dış İlişkiler Komisyonu’nun kabul ettiği rapor, Türkiye’de soğuk duş etkisi yaptı. Raporda Kürt sorunu için DTP’li belediye başkanlarının muhatap alınması istendi

‘SOYKIRIMI KABUL EDİN’

Hollandalı Hıristiyan Demokrat üye Eurlings’in hazırladığı ‘Türkiye Raporu’ için 52 ‘evet’, 6 ‘hayır’, 8 de ‘çekimser’ oy kullanıldı. Tavsiye niteliği taşıyan raporda, Türkiye’den ifade özgürlüğü, dini, kültürel ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, yargı bağımsızlığı ve reformların uygulanmasının hızlandırılması ile Ermeni, Pontus Rumları ve Süryanilere yönelik soykırımın kabul edilmesi isteniyor.

DTP’Yİ ADRES GÖSTERDİLER

Raporun en can alıcı noktasını ise Kürt sorunu oluşturuyor. Çözüm için Bölge’deki DTP’li belediye başkanlarının muhatap alınmasının istendiği raporda, TSK operasyonlarının Bölge’deki istikrar için ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı. Eurlings, ‘Türkiye’de reformlar durdu’ derken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, raporun gerçekçilikten uzak olduğunu savundu.

AP: Kürt sorunu çözülsün

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu, önceki gün Ankara’yı rahatsız eden bir rapor onayladı. Hollandalı Hıristiyan Demokrat milletvekili Camiel Eurlings’in kaleme aldığı, tavsiye niteliği taşıyan raporun oylanması sırasında Kürt sorununun çözümünden Ermeni Soykırımı’na kadar bir dizi değişiklik önergesi kabul edildi. Yunan parlamenterlerin sunduğu değişiklik önerisinin kabulüyle ‘Ermeni, Pontus Rumları ve Süryanilere yönelik soykırım yapıldığı’ ifadesi rapora geçti. Taslak raporda, Türkiye’den, reform süreci, özellikle ifade özgürlüğü, dini haklar ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, kadın hakları, sendikalar, kültürel haklar, yargının bağımsızlığı ve reformların uygulanmasının hızlandırılması isteniyor. Raporda, Alevilerin tanınması ve korunması istenirken, cem evlerinin de dini merkezler olarak tescil edilmesi ve dini eğitimin gönüllülük esasına göre düzenlenmesi gibi talepler de yer alıyor. Hükümetin hazırladığı 9’uncu reform paketinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilen raporda, yürürlüğe konulan Terörle Mücadele Kanunu’nun temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı unsurlar içermemesi talep ediliyor.

Rapor eylül ayının son haftasında Strasbourg’da parlamentonun genel kurulunda oylamaya sunulacak. Parlamento raporunda yer alan talep ve beklentilerin tamamının Avrupa Birliği (AB)Komisyonu’nun ekimde açıklayacağı ilerleme raporunda da yer alması bekleniyor.

Kürt sorunu

Raporun en can alıcı noktasını ise Kürt sorunu oluşturuyor. Kürt sorununun çözümü için Bölge’deki DTP’li belediye başkanlarının muhatap alınması gerektiği vurgulanan raporda, Kürt temsilcilerinin de devletin atacağı diyalog adımına cevap vermesi isteniyor. Politik bir diyaloğa ulaşılması için asker-sivil çatışmasına yer verilmeden bir dengenin sağlanması gerektiği ifade edilen raporda ayrıca, TSK operasyonlarının Bölge’deki barış, istikrar ve demokrasi açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı. Yüzde 10’luk seçim barajının indirilmesi istenen raporda, bu sayede TBMM’de daha geniş temsil sağlanacağı görüşüne yer verildi.

TCK’de değişiklik

‘Hükümet yetkilileriyle, askeri personel ve güvenlik personeline ayrıcalık yapılmadan yargı önünde herkese eşit muamele yapılması’ istenen raporda, Türk Ceza Kanunu’nda ‘keyfi yorumlamaya uygun olduğu’ kaydedilen 216, 277, 288, 301, 305 ve 318. maddelerin değiştirilmesi çağrısında bulunuluyor.

Ordunun rolü

Raporda, görevden alınan eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın görevden alınmasının ‘derin endişe kaynağı’ olduğu ifade edilirken, Şemdinli olaylarından sonraki gelişmelerin ‘Türk toplumunda ordunun rolünün yeniden canlandığını değil, devam ettiğini gösterdiği’ belirtiliyor.

BRÜKSEL

Yorumlar kapatıldı.