İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

’Kültürler Çatışmasın’ manifestosu bugün

Uğur ERGAN / ANKARA

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, farklı dinler ve kültürler arasındaki çatışmayı önlemek için bugün Esma Sultan Yalısı’nda dünyaya tarihi bir çağrıda bulunacak.

Gül ve Steinmeier, bu çağrıyı açıklamadan önce de ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. İki bakanın, İslam ve Hıristiyan dünyasının, önyargılardan uzak, uyum içinde yaşaması için yapacakları ortak çağrı, Nazi Almanyası’ndan kaçarak Türkiye’ye sığınan Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin eski lideri Ernst Reuter’in anısına ’Ernst Reuter Manifestosu’ adını taşıyacak.

MERKEL’İN DEĞİŞİMİ

Ortak çağrı, iktidara gelmeden önce Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine sıcak bakmayan Almanya’daki Angela Merkel Hükümeti’nin, Türkiye’ye bakışında önemli değişiklikler gösterdiğini ortaya koyması açısından da önem taşıyor. Bu değişiklik, ortak çağrının taslak metnine şu ifadelerle yansımış durumda: “Türkiye çağdaş sistemi, çok kültürlü toplumu ile farklı kültür ve dinlerin bir harmoni içinde yaşayabildiğinin sembolüdür. Türkiye, İslam, demokrasi ve modernizmin de birlikte olabileceğini göstermektedir. Türkiye, farklı kültürler ve dinlerin bir arada yaşayamayacağı tezini ortadan kaldırmaktadır.”

HÜRRİYET VE BILD’E ÖVGÜ

İki bakan karikatür krizi sonrası Hürriyet ve Bild’de yayımlanan ortak makaleye aldıkları olumlu tepkinin, manifestoyu hazırlamada kendilerini cesaretlendirdiğini de vurgulayacaklar.

Yorumlar kapatıldı.