İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler: Davayı kaybettik

Fransız savcı, Türkiye’nin Paris Başkonsolosu Aydın Sezgin aleyhine Ermeniler tarafından açılan davanın reddini talep etti.

Paris İstinaf Mahkemesi’nde dün görüşülen davada Ermeni örgütlerinin avukatları, Nazım Hikmet’in ‘Ermeni soykırımını’ tanıdığı için Türk vatandaşlığından çıkarıldığını iddia etti. Ermeni Davasını Savunma Örgütü (CDCA) açtığı davada Başkonsolos Sezgin aleyhine konsolosluğun internet sitesinde sözde soykırımı inkar ettiği gerekçesiyle dava açmıştı.

Ermeni Davasını Savunma Örgütü’nün (CDCA) avukatları, Başkonsolos Sezgin’in, büyükelçi olmadığını ve dolayısıyla Türk devletini temsil etmediğini iddia ederek Fransa’da yargı bağışıklığından yararlanamayacağını savundu. Fransa’nın diplomatik nedenlerden dolayı Türkiye’nin ‘önünde eğilerek’ soykırımı inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasayı çıkarmadığını iddia eden avukatlar, sitenin ‘insanlık şerefi’ için kapatılmasını istedi. Türkiye’nin avukatları ise Sezgin’in sitede Türkiye’nin resmî görüşlerini aktardığını kaydederek, Türkiye’nin egemen bir ülke olarak görüşlerini söyleme hakkına sahip olduğunu ifade etti.

Mahkemede, Türk entelektüellerin de sözde soykırımın tanınması için çalışmalar yaptığını aktaran CDCA’nın avukatı Serge Tavitian, Nazım Hikmet’in 1959’da ‘soykırımı’ tanıdığı için Türklükten çıkarıldığını ileri sürdü. Tavitian, Zaman’ın “Bu bilgiyi nereden aldınız?” sorusuna “Atacak halimiz yok. Le Monde gazetesinden. Ama yazanı ve tarihi hatırlamıyorum.” cevabını verdi. Mahkemenin ardından birbirlerine davayla ilgili görüşlerini soran CDCA’nın avukatları “Davayı kaybettik.” dedi. Nihai karar 11 Ekim’de açıklanacak. Ali İhsan Aydın, Paris

Yorumlar kapatıldı.