İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Türk askeri gelmesin!´

Yüzlerce Ermeni, ‘Türkiye-İsrail arasındaki askeri anlaşmaların, Türk askerinin Lübnan’da tarafsız bir güç olmasını engelleyeceği’ iddiasıyla yürüyüş düzenledi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Lübnan’da yaşayan Ermeniler, bu ülkede konuşlandırılacak BM Barış Gücü içinde Türk askerinin yer almaması talebiyle dün bir gösteri düzenledi. 3.8 milyonluk Lübnan nüfusunun yüzde 4’ünü oluşturan Ermeni cemaatinden çok sayıda gösterici, dün başkent Beyrut’taki Birleşmiş Milletler binası önünde toplandı. Taşnak Partisi’ne mensup olduğu belirtilen göstericiler, Türkiye ve Türk ordusu karşıtı pankartlar açarak basın bildirisi okudu.

“Türk hükümetine açık mektup” başlığını taşıyan bildiride, “Barış gücüne katkıda bulunacak ülkelerin uzlaşmayan taraflara karşı eşit mesafede bulunması şarttır. İsrail ile birçok askeri ve istihbarat anlaşmasına imza atan Türkiye, tarafsızlığını uzun süre önce kaybetmiştir” görüşü savunuldu. “Türkiye’nin barış anlayışı: Soykırım, Katliam, Sürgün” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Lübnan Milli Marşı’nı okuduktan sonra olaysız biçimde dağıldı.

Türkiye’den 10 milyon dolar

İsveç’in başkenti Stockholm’de, dün Lübnan’a insani yardım toplamak amacıyla düzenlenen konferansta aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler 900 milyon dolardan fazla bağış taahhüdünde bulundu. Türkiye’nin Lübnan’a 10 milyon dolar yardımda bulunduğunu açıkladığı konferansta, bağışçı ülkelerden 500 milyon dolarlık yardım toplanması hedefleniyordu.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Fransız radyosu Europe 1’e yaptığı açıklamada, 1 hafta-10 gün içinde Lübnan’ın güneyinde 5 bin barış gücü askeri ve 16 bin Lübnan askerinin konuşlandırılmasının beklendiğini, bu aşamadan sonra da İsrail’in çekilmek zorunda kalacağını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.