İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ SAMATYA KİLİSESİNİ YENİDEN İBADETE AÇTI

Yurtdışından 14 saat süren uzun bir uçak yolculuğundan sonra, 1 Eylül 2006, Cuma, sabah saat 05:25’de dönen Patrik II. Mesrob Hazretleri, aynı gün saat 15:00’te, bir süredir bakım, onarım ve boyama nedeniyle ibadete kapalı olan Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin yeniden ibadete açılış törenlerine riyaset etti.

Patrik Vekili Başepiskopos Şahan Sıvacıyan ve Ruhani Kurul Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan’ın, tüm rahip ve pederlerin, vakıf yöneticilerinin ve Şişli Belediye Başkanı Yardımcısı Vazgen Barın’ın hazır bulunduğu törenlere, Samatyalılar büyük rağbet gösterdi.

Pats mez, Der

Törenin başlangıç bölümünde, din görevlileriyle birlikte kilisenin giriş kapısına gelen Patrik Hazretleri, “Pats mez, Der” ilahisi söylenirken, kilisenin anahtarıyla üç kez kapıya vurdu. Kapı, coşkulu çan sesleriyle açılır açılmaz, Patrik Hazretleri, din görevlileri ve halk, “Zoğormutyan ko ızturn, patz mez, Der” ilahisiyle kiliseye girdiler.

Arakelo ağavno…

Kısa bir duadan sonra horana çıkan Patrik Hazretleri, “Arakelo Ağavno” ilahisiyle getirilen Kutsal Surp Myuron yağıyla kilisenin merkez sunağını, yan sunaklarını, Aziz Hovagim ve Anna ile Aziz Havariler Tadeos ve Partoğomeos sunaklarını tek tek meshetti. Kilisenin vaftiz havuzunu ve kuzey şapelinin sunağını Başepiskopos Şahan Srpazan, güney şapelinin sunağını ise Başepiskopos Aram Srpazan meshettiler.

Sunaklar ibadete hazırlanırken, Patrik Hazretleri, akşam dualarına riyaset etti. “Surp Asdvadz” ilahisi okunurken, sunakların perdeleri açıldı. Akşam dualarının sonunda Patrik Hazretleri vaaz etti. Mabedlerin temizliğinin, güzelliğinin ve görkeminin bir halkın inancına bağlılığının, hatta uygarlığının göstergesi olduğunu söyleyen Patrik Hazretleri, mabedlerin dua, ibadet, temizlenme ve günahlardan arınma mekanları olduğunu anımsattı. Bir mabedin maddi görkeminden daha çok, ibadet için toplanan cemaatin ruhani hayatının ve ruhani duyarlılığının daha önemli olduğunu vurguladı. Kilisenin daha güzel bir şekilde ibadete yeniden açılmasına katkıda bulunanları kutladı ve kendilerine Allah’ın inayetlerini diledi.

Açılış töreninin ardından halktan birçok kişi Patrik Hazretlerine yaklaşarak elini öptü, sevgi gösterilerinde bulundu. Patrik Hazretleri de halkla kucaklaştı ve özellikle çocukları tek tek kutsadı.

Daha sonra, kilisenin Hraçya Acaryan Salonu’nda kilisenin yeniden ibadete açılışı nedeniyle bir davet verildi. Patrik Hazretlerinin de katıldığı davette, vakıf yönetim kurulu başkanı Dt. Jirayr Garipgün bir teşekkür konuşması yaptı.

Yorumlar kapatıldı.