İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KKTC’deki Rum ayini olaysız bitti

Oshan SABIRLI / LEFKOŞA, (DHA)

KKTC’nin Güzelyurt kentinde sınırların karşılıklı geçişlere açıldığı 2004 yılından bu yana KKTC Hükümeti izniyle yapılan Ay Mamas kilisesindeki Rum ayini hiçbir sorun yaşanmadan 11.00’de sona erdi.

İlk bölümü dün gerçekleştirilen Ayine 500 civarında kişi katılırken , düne oranla bugün daha az katılım olduğu gözlemlendi. Bu sabah 07.00’da başlayan ayin KKTC polisinin aldığı yoğun güvenlik önlemleriyle 11.00’de hiçbir sorun yaşanmadan sona erdi.

RİSKE GİRİLMEDİ

Ayin’in ilk kez gerçekleştirildiği 2004 yılında kilise de ayin gününden birkaç gün önce bomba patlamış ve kilise ayin gününe kadar tamir edilmişti. Ayni zamanda ayin günü kilisenin 100 metre kadar uzağında bulunan camide Kıbrıslı Türk şehitler için mevlit okutulmuştu. Geçtiğimiz yıl ise ayine gelen iki Rum’un aracı yanmış ve KKTC polisi yangının kundaklama olmadığını, elektrik kontağından çıktığını belirtmişti. Bu yıl herhangi bir riske ve provokasyona fırsat vermemek için yoğun polis önlemlerinin yanı sıra kilise de çan çalınmadı.

RUM PAPAZ YÖNETTİ

Sözde “Omorfo Metropolitiö Neofitos yönettiği ayin yaklaşık 5 saat sürdü. Rum kilisesinin günlerdir yaptığı “Katılımın en yüksek düzeyde olması için ayine gidin” şeklindeki açıklamalara karşılık katılımın çok fazla olmadığı gözlemlendi.
Kilisede ayine katılan Rumlar ilahiler okudular, mum yaktılar, ikonları öptüler ve yerlere mersin dalları serptiler. Rum basın mensupları ise ayini takip etmedi. KKTC’de askeri bölgeleri görüntülemeye çalışan ve tutuklanan Rum basın mensuplarının tutuklanmasıyla ilgili 29 Ağustos tarihinde Kıbrıslı Rum medya temsilcileri, gazeteci ya da kameramanların, 14 gün boyunca KKTC’ye geçmemesini ve KKTC’de hiçbir olayın izlenmemesi kararını almışlardı.

Yorumlar kapatıldı.