İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan: Çatışmaya gitmiyoruz

Başbakan Erdoğan, çokuluslu gücün parçası olarak Lübnan’a gitmesi planlanan Türk askeri için net konuştu: ‘Türk askerine Hizbullah’ı silahsızlandırmasına yönelik talep gelirse, askerimizi oradan çekeriz’

RADİKAL – İSTANBUL/ANKARA – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerinden Hizbullah’ın silahsızlandırılmasına yönelik talep gelmesi durumunda askeri geri çekeceklerini söyledi.

Erdoğan, Conrad Otel’de gerçekleştirilen “İstanbul’a Göçün Yönetimi” konulu seminerden ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. “BM’nin 1701 sayılı kararının Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını öngördüğünü” anımsatan bir gazeteciyi Erdoğan şöyle yanıtladı: “Salı günkü tezkeredeki metni görürseniz, o metinde böyle bir şeyin olamayacağını ve biz böyle bir şeyin bir defa olmasını kabul etmiyoruz… Bakın bunu çok açık ve net söylüyorum; Böyle bir şey bizim askerimizden talep edildiği anda Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak biz askerimizi oradan çekeriz. Bunu çok açık söylüyorum.”

Başbakan Erdoğan, Lübnan’a çatışmaya değil, yapılan ve yapılacak insani yardımların sürdürülmesi için gidildiğini söyledi. Barış olmasa Lübnan ordusunun güneye inemeyeceğini de belirten Erdoğan “Çatışma kesilmiş durumda. Biz zaten şartlarımızı ortaya koyduk. ‘Bizim ülkemizde terör varken bizim askerimizin Lübnan’da işi ne’ diyorlar. Bir kere bu Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hakaret olur. Türk Silahlı Kuvvetleri birçok cephede bu mücadeleyi sürdürebilecek güçtedir. Afganistan’a, Somali’ye, Bosna’ya biz askerimizi yolladığımızda, ülkemizde terör yok muydu?” diye konuştu.

Erdoğan, “Lübnanlı Ermenilerin Türk askerinin Lübnan’a gelmesini protesto ettiği” yönündeki haberleri anımsatması üzerine de “Bizim içimizde de gitsin, gitmesin diyen var. Orada da gelsin ya da gelmesin diyen olacaktır” dedi.

Meclis salı günü toplanıyor

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın önceki gece siyasi parti gruplarına yaptığı çağrı üzerine, 5 Eylül Salı günü olağanüstü toplanacak. BM Geçici Görev Gücü bünyesinde faaliyette bulunmak üzere Lübnan’a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşülmesi için 175 AK Partili milletvekilinin önceki gece yaptığı başvuru üzerine Arınç, Anayasa’nın 93. ve TBMM İçtüzüğü’nün 7. maddeleri gereğince Genel Kurul’u olağanüstü toplantıya çağırdı. Arınç, parti gruplarına gönderdiği çağrı pusulasında, milletvekillerinin, salı günü saat 15.00’te Genel Kurul toplantısına katılmalarını istedi.

Tezkereye destekler

Öte yandan MÜSİAD, bugünkü koşulların 1 Mart Tezkeresi’nden farklı olduğu düşüncesiyle Lübnan’a asker gönderilmesini desteklediğini açıkladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye’nin kendi sınır güvenliğini sağlayamamışken asker göndermesinin yanlış olduğu eleştirilerine karşı çıktı. Hisarcıklıoğlu, “Tarafların orada olmamızı istemesi önemli diyoruz. Eğer uluslararası meşruiyet varsa, kural da varsa, Biz Osmanlı coğrafyasına küserek, ‘Barışın sağlanmasında biz yokuz’ diyemeyiz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.