İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PORTEKİZ GÜLBENKYAN’IN MİRASINDAN FAYDALANIYOR

France Press Haber Ajansı muhabiri Daniel Silva’nın Lisbon’dan yazdığı habere göre Portekiz devleti petrol üretmemekle beraber, son 50 yıldır petrol zenginliğinden faydalanmakta.

Armenian Mirror Spectator gazetesi 12 Ağustos tarihli sayısında Daniel Silva’nın makalesini aynen aktararark, 1956 yılında Kalust Gülbenkyan tarafından kurulan Vakfın portekiz devletine bu güne dek 2.5 milyar dolar fayda sağladığını belirtmekte.

Bu meblağla rehabilitasyon merkezleri, ülkenin bir numaralı senfonik orkestrası, kütüphaneler ve eğitim kuruluşları finanse edilmekte.

Fonun Portekiz üzerindeki etkisini inceleyen bir kitap hazırlamakta olan sosyolog Antonio Bareto, geçen ay düzenlenen 50. yıl kutlama etkinliklerinde ‘Bu fon ülkemiz tarihi için olağandışı bir şans olmuştur’ derken, 73 yaşında Nazi işgalindeki Paris’ten kaçmak durumunda kalan Gülbenkyan, hayatının son 13 yılını Lisbon’daki bir otelde geçirmiş ve ölümünden üç yıl önce, şükran ifadesi olarak zenginliğini ve sanat koleksiyonunu, hayri bir fon oluşturulması amacıyla Portekiz devletine bağışlamıştı.

Fona tahsis edilen meblağ başlangıçta 14 milyon Avro’ya denk düşerken, Fon İcra Organının doğru çalışmasından ötürü bugün fon aktifleri 3 milyar Avro’ya ulaşmuş ve portekiz GSYİH’nın %2’sini oluşturmaktadır.

Gülbenkyan Fonu Avrupa’nın altıncı büyük hayri fonu olup, sahip olduğu holdingler arasında yer alan ‘Parteks’ Petrol şirketi Abu Dabi, Angola, Cezayir, Brezilya, Kazakistan ve Oman’da petrol üretim ve dağıtım hizmetleri sunmakta. Hayri etkinlikler için fon yıllık bütçesinin %4’ü harcanırken, bu yıl bu meblağ 113 milyon Avro’ya eşdeğerdir. Bu miktarın %80’i Portekiz’de, kalan %20 ise Portekiz eski sömürgesi Afrika ülkelerinde harcanmakta.

Gülbenkyan Fonu Bşk. Rui Vilar ‘JL’ edebiyat dergisine verdiği röportajda ‘Zannediyorum biz hiçbir zaman, yeteri kadar, onun eli açıklığına müteşekkir olamayız’ demekte.

H. Dzulikyan

Yorumlar kapatıldı.