İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SÖZLÜ TARİH PROJESİNE KATKIDA BULUNALIM

Midyat Süryani Kültür Derneği, Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği (İstanbul) ve Ulaşılabilir Yaşam Derneği (İstanbul) ile birlikte, Avrupa Birliği Hibe Programları çerçevesinde yaklaşık bir yıldır Tur Abdin’de “Anadolu Kültürel Bileşenleri içinde Süryani Yaşam Biçiminin Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Açılardan İncelenmesi ve Bu Kültürün Korunmasına Yönelik Çalışmaların ve Altyapının Oluşturulması” adlı bir proje yürütmektedir. Projenin birkaç konu başlıklarından birisi “sözlü tarih”tir. Etnoloji doktoru Abdurrahim Özmen tarafından yürütülen sözlü tarih çalışması ile, Süryanilerin kendi hayatlarına dair kendi canlı bilgilerinin derlenmesi ve kayıt altına alınması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda alan araştırmasına Mayıs ayından beri başlanmış bulunmaktadır.

Ancak, bilindiği gibi, ne yazık ki günümüzde Süryanilerin büyük çoğunluğu Tur Abdin dışında yaşamaktadırlar. Bu nedenle herkese ulaşmak bugünkü imkânlarımızla mümkün görünmemektedir. Bu nedenle, dünyanın her tarafındaki Süryanileri; geçmişte yaşadıkları güzellikleri şimdiki ve gelecek kuşaklarla paylaşmaya ve acı olayları da, bir daha yaşanmaması için son bir kez daha hatırlamaya davet ediyoruz.

Proje çerçevesinde sizden istediğimiz, öncelikle en yaşlı insanlar olmak üzere tüm Süryanilerin;

Çocukluk ve gençlik yılları,

O zamanlardaki bulundukları yerlerin durumları,

Yaşadıkları önemli olaylar,

Ne zaman, neden ve nasıl göç ettikleri ve göç ederken ne hissettikleri,

Gittikleri yerlerde nelerle karşılaştıkları ve

Şimdi anavatanları hakkında neler hissettikleri

Konularındaki anılarını ve birikimlerini bize ulaştırmalarınızdır.

İnsanın ruhunu başkasına açmasının çok zor olduğunun farkındayız. Ama unutmayın ki, her insan ruhunda farklı bir tarih barındırmaktadır ve bunlar paylaşılmadıkça her insan beraberinde insanlığın bir parçasını gömmektedir.

Midyat Süryani Kültür Derneği Yönetim Kurulu:

E-mail:midyatsuryani@mynet.com

Dr.Abdurrahim Özmen- Etnolog; E-Mail: baran0304@yahoo.com

NOT:

Olanaklar elverdiğince söz konusu bilgilerin ses kayıt cihazı ya da video camera ile kaydedilmesi ve bize ulaştırılması gerekmektedir. Ancak isteyen kişiler bunu e-mail aracılığıyla da yukarıdaki adreslere yollayabilir.

Bilgileri alınan kişi hakkında ekteki formun doldurulması, (isim verilmek istenmiyorsa bir kod isim) ve bir fotoğrafın eklenmesi,

Varsa Süryanilere ait eski fotoğraf, mektup, kaset vb. yazılı ve görsel belgelerin orijinal veya bir kopyasının arşiv için bize ulaştırılması,

Söz konusu bilgiler, kaynak kişilerin bilgileri ve izinleri doğrultusunda değerlendirilip Midyat Süryani Kültür Derneği arşivinde saklanacak ve hiçbir televizyon kanalında kesinlikle kullanılmayacaktır.

Yazılarla ilişkin her türlü görüş ve önerinizi info@suryaniler.com adresi aracılığıyla bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.