İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Berlin´de `tehcir´ sergisinde Ermeni ve Rum propagandası

Berlin – Almanya’nın başkenti Berlin’de “Zorlanmış Yollar – 20. Yüzyıl Avrupasında Kaçış ve Tehcir” adı altında açılan sergide Avrupa’daki tehcir olayları ele alınırken, Ermeni ve Yunan-Rum iddialarını içeren propagandalara yer verildi.

Serginin resmi açılışını yapan Alman Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert konuşmasında, tehcir olaylarının 20. yüzyılda başlamadığını ve bu yüzyılda da sona ermediğini belirterek, geçmişteki olayların bilincine varılamadan gelecekteki sorunların çözülemeyeceğini söyledi.

Halklar arasında barışma sağlanması için her devletin çaba harcaması gerektiğini kaydeden Lammert, bu nedenle Almanya’da büyük koalisyonu oluşturan partilerin de tehcirin her zaman hatırlanması ve kınanması yönünde karar aldıklarını sözlerine ekledi.

Berlin’de 3 ay süreyle açık kalacak olan sergide Osmanlı Devletinde Ermenilerin yaşantısı ışıklı panolarda anlatılırken “Ermenilere yönelik soykırım” başlığı kullanıldı ve sözde Ermeni iddiaları yinelenerek propaganda yapıldı.

Yunan-Pontus Rum iddialarına da yer verilen sergide, Kıbrıs’ta yaşanan olaylar anlatılırken, Türkiye’nin 1974 yılında düzenlediği Barış Harekatı, Yunan ve Rum gözüyle yorumlanarak “işgal” olarak nitelendirildi.

Sergide Boşnakların ve Kosovalıların da tehcire uğradıkları bir panoda anlatıldı. 20. yüzyılda Avrupa’da tehcire uğrayan halklar arasında “Çeçenler, Türkler, Kürtler” de gösterildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Yorumlar kapatıldı.