İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kitap: Linç Kültürünün Tarihsel Kökeni

Atilla Birkiye

KİTAP

Linç Kültürünün Tarihsel Kökeni: Milliyetçilik, Agora Yayınları’ndan geçen aylarda çıkmıştı; kitabın ikinci basımını okuyorum, umarım korsanı çıkmamıştır! Kitap, gazeteci Berat Günçıkan’ın, Murat Belge ile yaptığı uzun soluklu bir söyleşi. Kitapta yer alan bölüm başlıkları, dolayısıyla konular şunlar: Tarihle Yüzleşme/Milliyetçilik İkilemi; Ulus-Devletin Kuruluşu ve Kıstırılmış Osmanlı; İttihat-Terakki ve Ermeni Kıyımı; Cumhuriyetin Yerleşmesi ve Unutulan Birinci Meclis; Ulusal Kimliğin ve Kültürün İnşası; Devletin Kanatları Altındaki ‘Sağ’, Devletle Göbek Bağını Kesmemiş ‘Sol’; 12 Eylül Faşizmi ve Kürt Hareketinin Güçlenmesi; Dünya Değişiyor, ya Türkiye?

Son derece “ufuk açıcı” olan kitaptan küçük bir bölüm:

“(M.Belge) Öte yandan Türkiye, resmi ve gayri resmi düzeylerde, son derece sevimsiz bir imge çizmekten geri durmuyor. Kimseye sevimli gelemeyecek saldırgan bir milliyetçilikle, sürekli bağırtkan bir üslupla, ister Ermeni kıyımı olsun ister bir futbol maçı, ister Mehmet Okur için NBA’ye ister Atatürk için Time dergisine çocukça ‘biz! biz!’ mesajı göndermek olsun, bu olumsuzluğu her gün biraz daha büyütüyoruz. Batı kültürü nedir, bunun ‘değerleri’ nedir, burada üslup nedir… Ne bildiğimiz var, ne öğrenmek istediğimiz. Durmadan onu çiğnemekle meşgulüz, kimi zaman bilerek ama çoğu zaman bilmeyerek.

“Dolayısıyla, dış dünyada bizi seven az. Hakkımızda ‘önyargı’ gerçekten var. İddia ettiğimiz ölçüde olmasa da. Ama ‘önyargıyı düzeltmek’ üzere benimsediğimiz tavır, onu gidermiyor, büyütüyor.” (ss. 255-256)

Yorumlar kapatıldı.