İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cemaatte bitmeyen Karekin gerginliği

Katolikos II. Karekin’in “Soykırım tanınmalı” demesi Ermeni cemaatinde hâlâ tartışılıyor. Gazeteler sorumluluğu Patrik Mutafyan’a yükleyince, Mutafyan da reklamı kestirdi. İşadamları arada kaldı.

Ermeni cemaati, 20-27 Haziran tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret eden ve “Soykırım gerçekleştirilmiş bir olay ve tanınmalı” ifadesini kullanan dini lider Katolikos II. Karekin yüzünden ikiye bölündü. Cemaat gazeteleri Agos ve Jamanak ile “Karekin’in açıklamasına engel olmamamakla” suçladıkları Patrik Mutafyan arasındaki tartışma hala sürüyor.

GERGİNLİĞİN İLK KIVILCIMI

Türkiye’deki Ermeni cemaatine hitabeden yayın organları olan Agos ve Jamanak gazeteleri, Katolikos II. Karekin’in bu açıklamayı yaptığı basın toplantısının yanlış olduğunu dile getirdi. Her iki gazetede de “Karekin’in basın toplantısı yapması engellenmeliydi. Bunun sorumlusu Patrik Mesrob Mutafyan’dır” içerikli yayınlar başladı. Sorumluluğu, “Ben basın toplantısını engellemek istedim ama ısrar edince hayır diyemedim” diyerek kabul etmeyen Mutfayan, gazetelerdeki eleştiri dozu artınca da iddiaya göre Ermeni kilise, okul ve hastanelerinin bağlı olduğu 30 vakfa talimat vererek, Agos ve Jamanak’ın reklamlarını kesti.

ÜSLUBU BARIŞSEVER DEĞİLDİ

Patrikhane ile Ermeni basını arasındaki savaşı Yeni Şafak’a anlatan Ermeni gazeteci yazar Raffi A. Hermonn, dünya Ermenileri Genel Patriği II Karekin’in Türkiye ziyareti sırasında Agos ve Jamanak’ta Türkiye Ermeni Patriği Patrik Mesrob hakkında çıkan haberlerinin eleştiri sınırını aşarak hakaret boyutuna ulaştığını anlattı. Hermonn şunları söyledi: “Karekin’in basın toplantısı sırasında söylediği bazı görüşler, ‘barışsever bir üslupla’ dile getirilmedi. Bunun üzerine Agos ve Jamanak gazeteleri, kamuoyunda Karekin’in sözlerine duyulan tepkinin Mesrob’un basın toplantısına izin vermesi nedeniyle yaşandığını savundular. Daha sonra bu eleştiriler, ilan ve reklamlar kesilince hakarete dönüştü.”

PATRİKLİK FIRSAT ARIYOR

Jamanak Gazetesi’nin editörü ve başyazarı Ara Koçunya, “Kendini tüketme yolunda” başlıklı yazısında, basının cemaat sorunlarına alet edildiğini vurguladı. Koçunya, kamuoyunun tepkisini basın toplantısına onay veren Patrikhane’ye bağladı. Agos Gazetesi de 28 Temmuz 2006 tarihli baskısında, Patrik Mutafyan’ın talimatıyla başlayan yasakları, “Bizi böyle mi dize getireceksiniz!” manşetiyle eleştirdi.

HELİN ŞAHİN / İSTANBUL

Patriğe ilk kez karşı çıkılıyor

Konuyla ilgli olarak sorularımız yanıtlayan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Türkiye Ermeni Patriği’nin aldığı bu kararları eleştirdiklerini belirterek, “Patrik hazretleri bizim muhalif duruşumuzdan rahatsız olmuş. Patriğin gazetemiz ve Jamak’a ilan verilmemesi yönündeki talimatlarına karşı çıkacağız. İlan ve reklamlarla ayakta duran bu gazeteleri kapattırmayacağız” dedi. Türkiye Ermeni Patrikliği Patrik Mesrob’un talimatıyla geçtiğimiz günlerde Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’nda biraraya gelen 30 vakıf yöneticisi de, Agos ve Jamanak gazetelerinde yayınlanan bir bildiri yayınladı. Bildiride, patrik makamına karşı çıkılarak, basına yapılan ilan yasağının kaldırılması istendi. Ayrıca gazetelerde çıkan haberlerin cemaatin birlik ve beraberliğini tehdit ettiği vurgulanan bildiride basına uygulanan ilan vermeme yöntemininin de tasvip edilmediği vurgulandı.

Mutafyan: Sözleri bizi bağlamaz

“Konuğumuz olan Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin, basınla buluşmayı kendisi istemiş, Patrikliğimiz ise basın mensuplarını toplantıya davet etmiştir. Sayın Katolikos’un bu toplantıda açıkladığı düşünceler kendisine aittir, özgür iradesiyle tüm basın mensuplarının önünde konuşmuştur. Sayın Katolikos’un ifade ettiği düşünceler 545 yıldır özerkliğini koruyan Türkiye Ermenileri Patrikliğini ve Türkiye Ermenileri Cemaatini bağlamaz. Agos Gazetesi yazarı Hrant Dink ve kendisiyle güçbirliği eden Jamanak Gazetesi yazarı Ara Koçunyan ise her fırsatta Patrikliğimize muhalefet etmek peşindedir.”

https://www.yenisafak.com/gundem/cemaatte-bitmeyen-karekin-gerginligi-2700308

Yorumlar kapatıldı.