İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİĞİ MESROB II İSLAM ALEMİNİN REGAİP KANDİLİNİ KUTLADI

Patrik II. Mesrob Hazretleri, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı’ya gönderdiği mesajlarla, İslam Alemi’nin Regaip Kandili’ni kutladı.

Patrik Hazretleri mesajında şöyle dedi: “Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının bu mübarek Regaip kandili gecesinde gözlerimin önüne sürekli olarak savaş gölgesi altında yaşayan insanlar gelmekte olup, bir yandan ülkemizdeki huzur ortamı için Yüce Rabbimiz’e hamd ederken, diğer yandan da tüm şiddetten medet umanların yıkım, nefret ve düşmanlıktan başka bir şeye yaramayan hatalarından ergeç geri dönmeleri için dua ediyorum.

Bu güzel gecede İslam Alemi, Yüce Rabb’in insanoğlunun günahlarını bağışlaması ve affetmesi için dualar yükseltirken, tüm Müslüman komşularımla birlikte tüm insanların Allah’ın rahmetinden ve taksiratların bağışlanmasından yararlanabilmelerini diliyorum.

Yüce Allah’ın, tüm aziz insanların şefaatini kabul ederek, dul, yetim ve öksüzlerin gözyaşlarına Ruh-ül Kuds’ünün tesellisi ile deva vermesini, Yüce Rabbimiz’in, her şeyden önce korunmaya muhtaç şehit ailelerini ve tüm yoksulları manen ve madden bereketlemesini, ilahi güzellikleriyle sevindirmesini diliyorum.”

*** * *** * ***

Regâib, Arapça bir kelimedir ve “reğa-be” kökünden gelmektedir. “Reğa-be”, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. “Reğîb” kelimesi ise, “reğabe”‘den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. “Reğîbe”nin çoğulu da “reğâib” dir. Kelime olarak “Regâib”in aslı budur.

Receb ayının ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. İslamî geleneğe göre Regaib gecesine ismini melekler vermişlerdir. Müslümanlar, Allah’ın bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yaptığına, bu geceye hürmet edenleri affettiğine, bu gece yapılan duaların kabul olunduğuna, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verildiğine inanırlar.

Müslüman ariflerine ve din alimlerine göre, bu ay ekim, ekme, ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tövbe etmek ve benzeri güzel şeyler yapılır.

Yorumlar kapatıldı.