İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ VAKİT GAZETESİNİN SORULARINI YANITLADI

Patrik II. Mesrob Hazretleri, Vakit Gazetesi muhabirlerinden Hasan Öymez’in Lübnan ile İsrail arasında süren çatışma konusundaki sorularını cevapladı. Görüşmenin çözümü şöyle;

ÖYMEZ: İsrail’in Filistin ve Lübnan’a karşı başlattığı son saldırılar, aralarında çocuklar ve kadınların da bulunduğu bir çok sivilin ölmesi üzerine, İsrail’in bir din devleti olması sebebiyle, bu katliamlarda “dinin rolü” tartışmaları başladı.

Bu süreçte Hahamlar Şurası’nın “İsrail karşıtı kadın ve çocukların da öldürülmesine yönelik fetvası” tartışmaları alevlendirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, bu fetvaya tepki göstererek, “Hiçbir Semavi Din, insan öldürmeye cevaz vermez” dedi.

ÖYMEZ: Bu noktada; İsrail’in Ortadoğu’daki şiddet politikalarını dini açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz? Mesela, Kudüs, Hristiyanlar için de kutsal bir şehir, ama İsrail yönetimi Kudüs’te hem Müslümanlar’a hem de Hristiyanlar’a dini konularda zorluklar çıkartıyor.

MESROB II: Şiddetin, yaşanan herhangi bir soruna deva olabileceğine kesinlikle inanmıyorum. Mesih İsa’nın, “Kılıçla kalkan, sonunda kılıçla oturur!” sözüne kesin bir şekilde inanıyorum. Şiddet nefreti, nefret de düşmanlıkları kalıcı kılmaya devam edeceklerdir. Bu her zaman böyle olmuştur. Doğrusunu söylemek gerekirse, Paskalya yortusunda bir grup İstanbullu Ermeni vatandaşımızla birlikte Kutsal Topraklar’ı ziyarete gitmiştik. Özellikle Kudüs’teki Kıyamet Kilisesi’ne girişte anlamsız bir şekilde çok büyük zorluklar yaşadık. Bazılarımız en önemli yortu gününde kiliseye girmekten alıkonuldular. Bazı insanlarımız gereksiz yere hırpalandılar. Bunlara kesinlikle gerek yoktu. Herkes gerek nizamlara, gerekse yasalara son derece saygılı davranıyordu. Turistler ve hac için Kutsal Topraklar’a gidenler böylesine aşağılanırsa, insanlar tabii ki yürütülen politikaların barışçıl olduğundan kuşku duyarlar. Aksi iddia edildiğinde ise inanmakta güçlük çekerler.

ÖYMEZ: Bir din adamı olarak masum insanların katledilmesini nasıl karşılıyorsunuz?

MESROB II: Masumların katli her şeyden önce kafirliktir, tövbe tövbe Allahsızlık’tır.

ÖYMEZ: İsrail’in katliamlarına bütün dünya sessiz kalmayı tercih ediyor. Din adamı olarak mesajınız nedir ?

MESROB II: Herkese ve her yerde şiddetle hiçbir şeyin değiştirilemeyeceğini anımsatmak isterim. Aynı şiddetin daha güçlü bir şekilde toparlanarak, bir gün kullanıcılarını da vuracağından herkes emin olmalıdır.

Yorumlar kapatıldı.