İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elif Şafak´a 301´den Dava

Baba ve Piç romanı nedeniyle yazar Elif Şafak’a TCK’nin 301. maddesinde düzenlenen “Türklüğü alenen aşağılama” iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşması 21 Eylül’de.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

28/07/2006

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı, Baba ve Piç romanı nedeniyle yazar Elif Şafak, hakkında Ceza Yasası’nın (TCK ) 301. maddesinde düzenlenen “Türklüğü alenen aşağılama” iddiasıyla üç yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Şafak, Metis Yayınları sorumlusu Semih Sökmen ve çevirmen Aslı Biçen ilgili “Türklüğü alenen aşağılama” iddiasına ilişkin Beyoğlu Savcılığı’nın verdiği, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı kaldırmıştı.

Soruşturmanın 7 Haziran’da takipsizlikle sonuçlanmasının ardından şikayetçi Hukukçular Birliği üyesi Kemal Kerinçsiz, Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etmişti.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dava açılması için dosyayı geri gönderdiği Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı hazırladığı iddianamede, Baba ve Piç romanında “Türklüğü alenen aşağılandığı” iddiasıyla Şafak’ın 301. madde gereği üç yıla kadar cezalandırılmalarını istedi.

Savcı iddianamede, yayıncı Sökmen ve çevirmen Biçen hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşması 21 Eylül’de.

Kitapta olumlu ifadeler de vardı ama…

Kerinçsiz’in itirazına konu olan Savcı Mustafa Erol’un takipsizlik kararında, “Kitapta Türklüğü aşağılama düşüncesiyle hakaret edildiğini gösterir ve kamu davası açılmasını gerektir bir delinin bulunmadığı”na yer verilmişti.

Savcı Erol, romanda sadece eleştirel ifadelere değil olumlu karşılanabilecek sözlere de yer verildiğini bildirerek, takipsizlik kararında şu örnek ifadelere yer vermişti:

“…Ama o zamanlar savaş zamanıydı iki taraftan da insanlar öldü. Ermeni isyancıların ne kadar Türk öldürdüğünü biliyor musun? Hikayenin öteki tarafını düşündün mü hiç? Eminim düşünmemişsindir. Acı çeken Türk ailelerine ne diyeceksin?…Türk Devleti bile yokmuş (Sayfa 215)…Ermeni iddiaları abartı ve çarpıtma üzerine kurulu yapmayın bazıları iki milyon Ermeni öldürdüğümüzü bile söylüyor. Aklı başında hiçbir tarihçi bunu ciddiye alamaz (Sayfa 216)…Küçük Şuşanı yakınlardaki bir Türk köyünden iki kadın buldu….Altı ay boyunca bu ana kız ona kendi çocukları gibi baktılar (sayfa 247)…Günümüzde Türklere laf eden bir sürü Ermeni’nin olması Osmanlıların onları fazla rahat bıraktığının açık bir kanıtıydı (sayfa 269).”

8 Mart’ta yayımlanan “Baba ve Piç” romanı, çok-satan kitaplar listelerinde yer alıyor. Orijinali İngilizce yazılmış olan kitap, dünyanın önde gelen yayınevlerinden Viking/Penguin’in yayın programında bulunuyor. (KÖ/EZÖ)

Yorumlar kapatıldı.