İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elif Şafak da yargılanacak

Düşünce özgürlüğünü savunanlar, yazar Orhan Pamuk hakkında açılan 36 bin YTL’lik tazminat davasının reddedilmesiyle sevindi. Ancak aynı gün Elif Şafak’ın ‘Baba ve Piç’ adlı kitabında Türklüğü aşağıladığı iddiasıyla TCK’nın 301. maddesi uyarınca yargılanacağı haberi geldi

DEMET BİLGE ERGÜN

İSTANBUL – Türkiye gündemini meşgul eden ‘düşünce özgürlüğü’ davalarından biri daha düştü. Romancı Orhan Pamuk hakkında ceza davası açılmasına neden olan ’30 bin Kürt ve bir milyon Ermeni öldürüldü’ şeklindeki sözleri üzerine açılan tazminat davası reddedildi. Dava kapsamında Ermeni soykırımıyla ilgili DNA testi, bilirkişi incelemesi yapılması, PKK’nın faaliyetleriyle ilgili de olay lerinde bilirkişi tespiti yapılması istenmişti. Pamuk’un avukatları talepler ‘gayri ciddi olduğu’ için duruşmalara girmiyordu.

Pamuk’un İsviçre’de yayımlanan ‘Das Magazin’ isimli dergide yer alan sözleri avukat Kemal Kerinçsiz ve ekibinin suç duyusuyla davaya dönüşmüştü. Avrupalı heyetlerin de katıldığı ilk duruşma utanç görüntülerine sahne oldu. Avrupalılar ve Pamuk saldırıya uğrarken, Pamuk’un arabasının peşinden koşan öfkeli kalabalığın görüntüleri ertesi günün gazetelerinin ilk sayfasındaydı. Ceza davası, Adalet Bakanlığı’nın yeni TCK gereği ‘yargılamaya izin verme yetkisi’ olmadığı için 22 Ocak’ta düşmüştü.

Millete ‘katil’ damgası

Ancak Kerinçsiz’le birlikte altı kişinin Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açtığı tazminat davası devam ediyordu. Dava dilekçesine göre Pamuk’un sözleri ‘Türk Milleti’ni topyekûn itham altına sokmuştu’ ve bu durumda da Pamuk iddiasını ispat yükümlülüğü altına girmişti. Dilekçede ‘her bir davacı Türk Milleti’nin bir ferdi olması sebebiyle atalarına ve milletine katil damgası vurulmasından ötürü, şahsiyet hakları ağır surette ihlal edildiğinden’ Pamuk’tan toplam 36 bin YTL tazminat istendi.

Orhan Pamuk’un avukatları tarafından hazırlanan cevap dilekçesinde yazarın ‘öldürüldü’ şeklindeki sözünün davacılarca ‘öldürdük’ olarak değiştirildiği vurgulandı ve “Müvekkilimiz kendi ülkesinde yaşanmış iki olayla ilgili tespitte bulunmuştur. Müvekkilimizin ifadesinin düşünce özgürlüğü içinde değerlendirilmesi gerekir. Müvekkilimizin söylediği söz, en basit anlamda düşünce özgürlüğü sınırı içinde kalan bir tespittir” denildi.

Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam eden dava dün sonuçlandı. Karar duruşmasına katılan emekli astsubay Oktay Yıldırım, olağanüstü hal bölgesinde görev yaptığını ve sakatlanıp gazi olduğunu belirterek Orhan Pamuk’un kendisini ve toprak altına koyduğu arkadaşlarını töhmet altında bıraktığını öne sürdü.

Adli Tıp talebi!

Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği adına davaya müdahil olmak isteyen avukat Fuat Turgut da Orhan Pamuk’un annesinin ve kardeşinin beyanlarında ‘akli dengesinin yerinde olmadığını’ söylediklerini öne sürüp, yazarın Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesini talep etti. Duruşmaya katılarak müdahil olmak isteyen şahısların taleplerini yasal koşullara uygun olmadığı gerekçesiyle reddeden hâkim Ayser Oktay, bu kararın gerekçesinin daha sonra açıklanacağını ifade ederek davayı reddetti.

Dava konusu ‘düşünce suçu’ şikâyetçiler de aynı bildik isimler olunca adliyede yine yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adliyeye girmek isteyenler, üst aramasından geçirildi. Türk Bayrağı ve Büyük Hukukçular Birliği yazılı pankartlı bir grup yine toplandı ve karara tepki gösterdi.

——————————————————————————–

301’in son kurbanı

Şafak’ın üç yıla kadar hapsi isteniyor.

İSTANBUL -‘Baba ve Piç’ isimli kitabında ‘Türklüğü aşağıladığı’ öne sürülen yazar Elif Şafak hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesine göre üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Müslüman-Türk Kazancı ailesi ile Ermeni asıllı Amerikalı Çakmakçıyan’ların anlatıldığı kitapta yer alan “… bütün akrabalarını 1915’te kasap Türklerin ellerinde kaybetmiş bir sülalenin torunuyum, köklerime ihanet etmeyi öğrendim, soykırımı inkâr etmek üzere yetiştirildim…”, ‘..Sen kalk gel Orta Asya’dan, dal dosdoğru Anadolu’nun bağrına, sonra bir bakmışsın her yerdeler. Orada yerleşik milyonlarca Ermeni’ye ne oldu peki? Asimile edildiler, eridiler, yetim bırakıldılar, sürüldüler, mal mülklerinden oldular’ şeklindeki ifadelerle ‘Türklüğü aşağılama’ suçunun işlendiğini öne süren avukat Kemal Kerinçsiz suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturmayı yürüten Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı Şafak, yayıncı Hüseyin Semih Sökmen ve çevirmen Aslı Biçen için ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar vermişti.

Takipsizlik kararı kaldırıldı

Ancak Kerinçsiz’in itirazı üzerine bir üst mahkeme İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi takipsizlik kararını kaldırdı. Dosyayı yeniden ele alan savcılık Sekmen ve Biçen hakkında ‘takipsizlik’ kararı verdi, Şafak hakkında 301. maddeden dava açtı. Şafak’ın altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması istendi. Elif Şafak, Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 21 Eylül’de yargı önüne çıkacak.

(Radikal)

Yorumlar kapatıldı.