İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRIK HAZRETLERI KIYIKOY’DEYDI

Altan ailesinin davetini kabul eden Patrik II. Mesrob Hazretleri, Ergun Karagoz’un refakatinde, 25 Temmuz 2006, Sali, O-3 karayolunun Saray cikisini izleyerek, Kastro’da ogle yemegi yedikten sonra, saat 13:30 sularinda Kiyikoy’e (Salmydessos > Midye Koyu www.kiyikoy.8m.com ) vardi. Kiyikoy’de Koy Muhtari Ahmet Altan ve Kirklareli Valiligi gorevlilerince karsilanan Patrik Hazretleri, Ali Osman Altan’in, Rukiye Uygun’un, eski Kiyikoy Muhtari Mustafa Altan’in evlerini ziyaret etti, eski Kiyikoy Belediye Baskani Yasar Sevinc ve esi Esma Uygun Sevinc’le birlikte Servez Koyu’nda caya gitti. Patrik Hazretleri, ayni aksam Koy Muhtari Ahmet Altan, oglu Fevzi Altan, 4-5 yildir artik Kiyikoy sakinlerinden olan ve balikcilikla gecinen cocukluk arkadasi Krikor Tasiyan ve Ergun Karagoz’le birlikte Deniz Feneri’ndeki lokantanin catisinda aksam yemegi yiyen Patrik Hazretleri, geceyi lokantanin pansiyonunda gecirdi.

26 Temmuz 2006, Carsamba, Patrik Hazretleri, Kiyikoy Mezarligi’ni ziyaret ederek, cocukluk gunlerinden tanidigi ve babasi Onnik Mutafyan’in yakin dostlari olan muteveffa Ismail Altan’in ve Fevzi Altan’in mezarlari basinda dua etti. Daha sonra Koy Muhtari’nin oglu Fevzi Altan’la birlikte yine Servez Koyu’na giden Patrik Hazretleri, ogleden sonraysa tarihi Aya Nikola Manastiri’ni, Kazandere (Podyma Deresi) mevkiindeki kamp alanini gezdikten ve Ali Osman Altan ile Koy Muhtari Ahmet Altan’in evlerini bir daha ziyaret ettikten sonra aksam saat 21:30 sularinda Kumkapi’ya dondu.

AYA NIKOLA MANASTIRI

Bizans Imparatoru Jüstinyen (527-565) donemine ait olan Haghia Nichola Manastiri, Ermenistan’daki Kegart Manastiri gibi, tek parca kaya icersine oyulmus olan yapilarin en iyi orneklerindendir. XIX. Yuzyilda, ihtiyac uzerine, onune ahsap bir mekan ilave edilmisse de bu bolumden gunumuze herhangi bir kalinti ulasmamistir.

Kayaya oyulmak suretiyle olusturulan manastirin zemin kati kilise, daha asagida bulunan bodrum kati ise ayazma olarak kullanilmaktaydi. Ayrica kesisler icin odalar, manastir yemekhanesi gibi bolumler mevcuttu.

IZLENIMLER

Patrik Hazretleri, ilkogretim yillarinda sikca yaz tatillerini gecirdigi Kiyikoy’de plansiz yapilanmanin bir doga harikasi olan koyun gelecegi acisindan tehlike arz ettigini; ozellikle ISKI’nin yaptigi barajla odunculukla gecinen koy sakinlerinin orman alanlarini neredeyse kaybettiklerini, koy sakinlerinin sadece balikcilikla gecinemeyeceklerini; planli bir sekilde turizme acilmasi gereken Kiyikoy’de turistik tesislere yatirim yapilmasi gerektigini; Kiyikoy Lisesi’nin ise her seye ragmen ogretim kalitesinin arttirilarak tedrisata devam etmesinin koyun kalkinmasi acisindan onemli oldugunu ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.