İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lozan’da Sevr’i yok ettik

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lozan Barış Antlaşması ile Türklere yaşama hakkı tanımayan Sevr Antlaşması’nın bir daha gündeme gelmemek üzere yok edildiğini kaydetti.

Lozan Anlaşması’nın imzalanmasının 83. yılı nedeniyle bir mesaj yayınlayan Sezer “Unutulmamalıdır ki, bir barış antlaşması olarak anılmasına karşın Sevr ile, Türklere yaşama hakkı tanınmaz ve ülkenin paylaşılması öngörülürken, Lozan ile, Sevr’in uygulanmasına olanak verilmeden, Türkiye’nin, Yüce Atatürk öncülüğünde Ulusal And sınırları korunup, çağdaş bir devlet olarak yükselmesinin yolu açılmıştır.” dedi.

Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Baykal’ın mesajları ise şöyle:

Başbakan Erdoğan: İstiklal mücadelemizde cephede kazandığımız büyük zaferin diplomatik tamamlayıcısı olan Lozan Barış Antlaşmasıyla bağımsızlığımız ve egemenliğimiz uluslararası alanda tescil edilmiştir.

CHP Genel Başkanı Baykal: Lozan’da atılan imza, Sevr’i çöp tenekesine atan ve tarihin çöplüğüne gömen imzadır.

HATAY’DAN VAZGEÇEMEYİZ

Cumhurbaşkanı Sezer, Hatay’ın Anavatan’a katılışının 67.yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Sezer, kültürel yapısı, tarihsel geçmişi ve ulusal kimliğiyle Türk yurdu olan Hatay’dan vazgeçilmeyeceğini her fırsatta vurgulayan ve Hatay davasını, “Benim şahsi meselemdir” sözleriyle tanımlayan Atatürk’ün ileri görüşlülüğü ve üstün çabalarının, Hatay’ın Anavatan’a katılmasının yolunu açtığını kaydetti. Sezer, “Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan bu yana Yüce Atatürk’ün, ’Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesinden ayrılmamış, diplomasiye öncelik veren dış politika yaklaşımlarıyla, barışın sürekli kılınmasına büyük özen göstermiş, bir istikrar ögesi olarak dünyanın saygınlığını kazanmıştır. ” dedi.

Yorumlar kapatıldı.