İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Givanian:`İstanbul Ressamı´ Sanal Müze´de

Günümüze kalmış çok sayıda İstanbul tablosunun ressamı olan Givanian için ölümünün 100. yıldönümünde sergi düzenlendi. 75 tablodan oluşan serginin küratörlüğünü Kürkman ve Gürel yaptı. Ressamın en sık işlediği temalar: Kız Kulesi, Fenerbahçe ve Boğaziçi.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

25/07/2006 Ayşe DURUKAN

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – 1848-1906 yılları arasında yaşayan ve “İstanbul Ressamı” olarak tanınan Mıgırdiç Givanian ölümünün 100. yıldönümünde anılıyor.

Eczacıbaşı Sanal Müzesi 2006 da bugün (25 Temmuz) açılan sergi bir ay boyunca görülebilecek. Givanian’nin 75 tablosundan oluşan retrospektif sergisinin küratörlüğünü Garo Kürkman ve Haşim Nur Gürel yapıyor.

Givanian hızlı ressam

Garo Kürkman, Miskçiyan’ın yazdıklarına dayanarak, Givanian için “Yeni Cami’nin altındaki geçitte de sergiler düzenleyen ve hatta sabah aldığı siparişleri akşam teslim edecek kadar ‘hızlı’ bir ressammış” diyor.

Kürkman “Ressam bu yeteneğini ve bazı gözde konularını müşterilerinin talepleri nedeniyle çok yinelemiş. Bu nedenle eleştirilebilir ve çalışmaların arasında daha az başarılı işler olduğu söylenebilir. Ancak son çözümlemede yetenekli ve sağ duyulu gerçek bir ressam olduğu, günümüze ulaşmış çok sayıda başarılı resminden anlaşılır” diyor.

İstanbul Ressamı



Givanian’ın resimlerinin doğa resimleri olduğu belirtiliyor. Ressamın İstanbul ve çevresindeki nefis doğayı, Boğaz ve Haliç’in herkese aşına deniz manzaralarını sıkça resmettiği günümüze kalan eserlerinden anlaşılıyor.

“Ölümünün 100. yılında, İstanbul Ressamı Mıgırdiç Givanian” seçkisi, ressamın Kız Kulesi, Fenerbahçe ve Boğaziçi gibi en önemli temalarını vurgulayarak onu sanatseverlere tekrar hatırlatmayı ve tanıtmayı amaçlıyor. (AD/KÖ)

Mıgırdiç Givanian kimdir (*)

1848’de İstanbul’da doğan sanatçı, Sultan Abdülmecid’in saray kemancısı Ohannes Givan’ın oğlu, tanınmış ressam ve resim hocası Harutyun Givanian’ın ağabeyidir.

1860’larda, Beşiktaş’taki Ermeni Mektebi’nde ressam Apraham Sakayan’ın talebesi olan Givanian, 1874’te Fransız ressam Pierre Désiré Guillemet’nin Beyoğlu, Hamalbaşı Sokağı’nda açtığı Desen ve Resim Akademisi’nde resim eğitimine devam eder.

1881 yılında Tepebaşı’ndaki Belediye Bahçesi’nde, Elifba Kulübü tarafından açılan sergiye dört natürmort çalışmasıyla katılır.

1894’te Cadde-i Kebir’deki Rus Sefarethanesi’nde de bir resim sergisi açar. Beylerbeyi, Çırağan ve Yıldız saraylarının duvar süslemelerini yapan Givanian, İstanbul tiyatroları için dekorlar da hazırlamıştır.

İtalyanca operalarda da rol alan sanatçının tabloları pek çok özel koleksiyonun yanı sıra, İstanbul Belediye Müzesi’nde ve Venedik St. Lazzaro adasındaki Congregazione Armena Mechitarista manastırında bulunmaktadır.

1894-1905 yıllarında Odessa ve St. Petersburg’da yaşamını sürdüren ressam, 1906 yılında İstanbul’da yaşama veda etmiştir.

(*) www.sanalmuze.org’tan alıntılanmıştır.

Yorumlar kapatıldı.