İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dengbêj, ozan, aşuq Açıkhava´da divana durdu

Sayat Nova Korosu, Ruhi Su Dostlar Korosu ve Kardeş Türküler’in Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde ‘Mahlemize Aşık Geldi’ adıylda verdikleri konserde dengbêjler, ozanlar, aşuğlar coşa geldi.

Anadolu toprakları üzerinde birlikte yaşayarak kültürel ve toplumsal etkileşim halinde olan Ermeni, Kürt, Laz ve Türkler’in müzik geleneği, Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde buluştu. Aşık Veysel, Surp Garabet, Ruhi Su, Garabetê Xaço, Şakiro, Kusan Aşod, Sayat Nova gibi aşuğ/dengbêj ve ozanların yetiştiği topraklarda, geleneği modernle buluşturarak devam ettirmenin gayreti içerisinde olan Ruhi Su Dostlar Korosu, Sayat Nova Korosu ve Kardeş Türküler adeta yüzyıllarca birlikte yaşamış olan halkların geçmişinden bir geceyi güncele taşıdılar.

Kültürler tanıtıldı

‘Mahlemize Aşık Geldi’ temasıyla Kürtçe, Türkçe ve Ermenice gerçekleşen konserin programı ve repeurtuarı, Anadolu’da yaşayan tüm kültürlerin belki de ortak özelliklerinden biri olan ‘Divan’ın ruhuna uygun yapıldı. 2 bölüm halinde gerçekleşen gecede, arkada sopranolar, altolar, tenorların yer aldığı koro, önde ise enstrüman çalanlar ve sololar yer aldı. Her grubun kendi başına çıkıp şarkı söylediği konser programından ziyade, parçayı söyleyen sanatçıya diğer sanatçıların ve koronun eşlik ettiği program hazırlandı. Grupların sahnede yerlerini aldığı konserde bir de kültürün sözlü geleneğin bir ürünü olduğunu yansıtan anlatıcıya yer verildi. Patrak Estukyan konser boyunca şarkıları seslendirilen ustaları ve ürünü oldukları kültürler hakkında bilgiler sundu.

Horon, govend ve semah…

Ermenice ‘Dzamtel’ şarkısıyla başlayan konser, Yunus Emre’den ‘Aşkın Aldı Benden Beni’, ‘Behey Kardeş Hakkı Bulam mı Dersin’ şarkılarıyla devam etti. Ardındın sırayla Köroğlu, Neşet Ertaş, Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Aşık Mahzuni Şerif, Kusan Şahen’in şarkıları seslendirildi. Koro, Pir Sultan Abdal’ın ‘Söyleşi’ adlı eserini seslendiren Ruhi Su’ya eşlik ederken, Hakkari’ye ait geleneksel ‘Elo Dino’ şarkısından önce de ünlü dengbêj Garabetê Xaço’nun video görüntüleri yansıtıldı.

Konserin birinci bölümü Kardeş Türküler’den Vedat Yıldırım’ın ‘Elo Dino’ şarkısını koro eşliğinde seslendirmesiyle sona erdi. İkinci bölümde ise bu üç halkın şarkılarına Laz şarkıları da eklendi. Bu bölümde sahnede Kürt, Ermeni, Türk ve Lazlar birlikte horona, halaya, govende, semaha durdu. Tulum ve kemençe ile misafir sanatçı olarak programa dahil olan Birol Topaloğlu, Kaçkar yöresine ait ‘Yol Havası’ şarkısının yanı sıra Hopa yöresine ait Laz imece şarkısı ‘Heyamo’yu seslendirdi.

Anadolu topraklarının müziğini belirleyen isimlerin şarkılarına yer verilen programda, repertuar ağırlıkta koral ve operal tarzla icra edildi. Kardeş Türküler’in rock, halk, etnik müzikle katıldığı gecede, hakim olan bu koral ve operal tarzdan dolayı konser ‘‰şıkların opera divanı’ havasıyla gerçekleşti. 100’ü aşkın sanatçının sesi ve sazıyla katkı sunduğu konser sona erdiğinde ise etkinlik, Garabetê Xaço, Kusan Aşod, Aşık Veysel ve diğerlerinin bir köy evinde bir araya gelip kendi dillerinden kilamlar, türküler, şarkılar söylemesi gibi yer aldı gönüllerde. İSTANBUL – DİHA

Yorumlar kapatıldı.