İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryaniler tarihlerini araştırıyor

Mardin’deki Süryanilerin sözlü tarihi ve taşınmazlarla ilgili envanter çalışması başlatıldı. Midyat Süryani Kültür Derneğince yapılan açıklamada, ‘Turabdin’ diye adlandırdıkları Eski Mardin ve çevresinde Süryanilerin sözlü tarihi ve taşınmazlarla ilgili envanterin belirlenmesi amacıyla hazırlanan proje çerçevesinde çalışmalara başlandığı bildirildi.

Projenin mali desteğinin AB hibe programı çerçevesinde sağlandığı, çalışmaların İstanbul Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği ile Ulaşılabilir Yaşam Derneği’nce ortaklaşa yürütüldüğü belirtilen açıklamada, projeyle Anadolu kültürel bileşenleri içindeki Süryani yaşam biçiminin sosyo-ekonomik ve kültürel açılardan incelenmesi ve bu kültürün korunmasına yönelik çalışma ve altyapı oluşturulmasının amaçlandığı vurgulandı.

Proje tamamlandığında elde edilecek verilerin rapor şeklinde yayınlanabilir hale getirileceği bildirilen açıklamada, Etnolog Dr. Abdurrahim Özmen tarafından yürütülen sözlü tarih çalışması ile Süryanilerin kendi hayatlarına dair canlı bilgilerin derlenerek kayıt altına alınacağına işaret edildi.

Açıklamada, Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suavi Aydın ve Uzman Soner Bilge tarafından da bölgedeki kilise ve manastırların tarihleriyle ilgili kayıtların yapıldığı ve projenin envanter bölümü kapsamında bölgede Hıristiyanlıkla ilgili taşınmaz kültür varlıklarının tarama ve dökümünün yapılmasının planlandığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: ”Bilindiği gibi, ne yazık ki günümüzde Süryanilerin büyük çoğunluğu Turabdin dışında yaşamaktadırlar. Bu yüzden herkese ulaşmak bugünkü imkanlarımızla mümkün görünmemektedir. Bu nedenle dünyanın her tarafındaki Süryanileri, geçmişte yaşadıkları güzellikleri, şimdiki ve gelecek kuşaklarla paylaşmaya ve acı olayları, bir daha yaşanmaması için son bir kez daha hatırlamaya davet ediyoruz.

Proje çerçevesinde öncelikle yaşlı insanlar olmak üzere, tüm Süryanilerin çocukluk ve gençlik yılları, o zamanlardaki bulundukları yerlerin durumları, yaşadıkları önemli olaylar, ne zaman, neden ve nasıl göç ettikleri, göç ederken ne hissettikleri, gittikleri yerlerdenelerle karşılaştıkları ve şimdi anavatanları hakkında neler hissettikleri konularındaki anılarını, birikimlerini ilgili yerlere ulaştırmaları istenmektedir.

İnsanın ruhunu başkasına açmasının çok zor olduğunun farkındayız. Ama unutmayın ki her insan ruhunda farklı bir tarih barındırmaktadır ve bunlar paylaşılmadıkça her insan beraberinde insanlığın bir parçasını gömmektedir.’ n MARDİN

Yorumlar kapatıldı.