İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sivil İtaatsizlik Hrant Dink İçin Genişliyor

Düşünce Suçuna Karşı Girişim, daha önce 20’nin üzerinde aydınla birlikte başlattığı sivil itaatsizlik eylemini “Türklüğü aşağılama” cezası onanan Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için genişletiyor. RSF Dink’in cezasının onanmasını kınadı.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

14/07/2006 Erol ÖNDEROĞLU

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Düşünce Suçuna Karşı Girişim, daha önce 20’nin üzerinde aydınla birlikte başlattığı sivil itaatsizlik eylemini “Agos” gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in Düşünceye Özgürlük Kitapçığı’nda yer alan yazısından mahkum edilmesi üzerine yayma kararı aldı.

Girişim, Hrant Dink’in cezalandırılan yazısını yeni Ceza Yasası’na karşı 28 Mart’ta başlattığı sivil itaatsizlik eylem metninin 3. paragrafında yer vermişti.

Hrant Dink için itaatsizlik yayılıyor

O dönem sivil itaatsizlik eylemine İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, Özgür Üniversite’den Doç. Dr. Fikret Başkaya, Sosyolog, yazar Oya Baydar, Psikiyatr-Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, yazar Şeyhmus Diken, gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı avukat Kazım Genç, Oyuncu-rejisör Mahir Günşiray, yazar Sema Kaygusuz, gazeteci-yazar Perihan Mağden, İzmir Barosu eski Başkanı Avukat Noyan Özkan, Mazlumder Genel Başkanı Cevat Özkaya, gazeteci Doğan Özgüden, Sosyolog-yazar, gazeteci Pınar Selek, Hasta Hakları aktivisti Mustafa Sütlaş, İnsan Hakları savunucusu, avukat Gülden Sönmez, gazeteci Ece Temelkuran, Atom Mühendisi, Prof. Dr. Tolga Yarman, Müzisyen Şanar Yurdatapan, yazar, yayıncı ve gazeteci Ragıp Zarakolu destek vermişti.

Girişim şimdi, Türkiye’de düşünce suçuna gerekçe yapılan yazıların derlendiği Düşünce Özgürlüğü Kitapçığı’na imza atılması için daha geniş katılım bekliyor.

Son olarak gazeteci Hrant Dink için genişletilen itaatsizlik eyleminin metninde, “Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in, yeni Ceza Yasası’nın 301. maddesine dayandırılarak suç sayılan yazısını fikir özgürlüğü adına savunduğumuzu ve bu “suç”a iştirak ettiğimizi açıklıyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğüne engel olduğu, bu uygulamayla bir kez daha kanıtlanmış olan 301. maddenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz” deniyor.

Eyleme katılanlar, düşünceyi ifade özgürlüğünü kısıtlayan anti-demokratik düzenlemelerin bir an önce ya değiştirilip ya da yürürlükten kaldırılması için kitapçıkta yer alan yazıların içeriğine katıldıklarını beyan ediyorlar.

RSF: Yargıtay’ın onamasına şaşırdık

Ayrıca, Dink’e dava açılması nedeniyle daha tepki gösteren uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, cezanın onanmasının devletin hassasiyet gösterdiği konuları işlerken gazetecileri oto-sansüre yönelteceğini bildirdi.

Yeni Ceza Yasası’nın ifade özgürlüğü anlamında Avrupa’daki düzenlemeler içerisinde en baskıcı olan yasa olduğunu savunan RSF, basın suçlarına hapis cezası verilmesinin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Dink’e cezanın onanmasını şaşkınlıkla karşıladığını duyuran RSF, TCK’nın “Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” başlıklı 301. ve “hakaret” başlıklı 125. maddelerin değiştirilmesi gerektiğini bildirdi. (EÖ)

Yorumlar kapatıldı.