İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Medeniyetin başkenti toprak altında…

Urartu medeniyetine başkent olan, birçok farklı kültürü bünyesinde barındıran toprak altındaki Eski Van Şehri’nin ortaya çıkarılması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

İl Kültür Müdürü İzzet Kütükoğlu, geçen yıl Van Valiliği tarafından hayata geçirilen ‘Tuşba Sanat Kenti’ projesi kapsamında çalışmalara başladıklarını ifade ederek, bunun geniş kapsamlı ve uzun süreli bir proje olduğunu bildirdi.

Kütükoğlu, projenin ilk adımı olan drenaj çalışmalarına başladıklarını, Eski Van Kenti’nin tabanında bulunan suyun tahliyesi, kazı ve restorasyon çalışmalarının yapılabilmesi için drenajın gerekli olduğunu, dolayısıyla çalışmalara ilk olarak buradan başladıklarını söyledi. Projenin diğer ayaklarından biri olan kazı çalışmalarının geçen yıldan beri devam ettiğini, Çifte Hamam yapısının bu çalışmalarla ortaya çıkarıldığını bildiren Kütükoğlu, kazının tamamlanmasının ardından buranın Türk hamam örneği olarak faaliyete geçeceğini kaydetti.

Hüsrevpaşa Külliyesi’nin de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edildiğini ve restorasyon çalışmalarına başlandığını belirten Kütükoğlu, çalışmaların adım adım devam edeceğini, bundan sonraki çalışmalarda eski kent dokusunda bulunan cadde ve sokakların aslına uygun olarak ortaya çıkarılacağını bildirdi.

Hoşgörü içinde yaşadılar

Eski Van Kenti’nin tarihinin Urartu medeniyetine dayandığını vurgulayan Kütükoğlu, Urartulardan sonra burada Selçuklular ile Osmanlıların yaşadığını belirtti.

Üzerinde çok sayıda Selçuklu ve Osmanlı yapısı bulunan şehrin 1915 yılına kadar ayakta kaldığına dikkat çeken Kütükoğlu, bu tarihe kadar Ermeni ve Müslümanların hoşgörü içinde yaşadığı şehrin Rus işgali sırasında yakılarak yıkıldığını, o tarihten bu yana toprak altında kaldığını söyledi. Kütükoğlu, bir tarafında kilise, diğer tarafında cami bulunan Eski Van Şehri’nin geçmişteki hoşgörülü yaşamın en güzel örneklerinden birini oluşturduğunu bildirdi.

Turizm hareketlenecek

İzzet Kütükoğlu, toprak altında yatan bir medeniyetin ortaya çıkarılmasının önemli bir kültür hizmeti olduğunu, bunun öneminin, kentin gelecekte turizme açılmasıyla anlaşılacağını kaydetti. Kentin camileri, medreseleri, hamamları, kiliseleri ve hamamlarıyla turizm merkezi olabileceğini ifade eden Kütükoğlu, şunları söyledi: ‘Yeni Van Şehri, Cumhuriyet sonrası kurulmuş. Bu nedenle yeni şehirde herhangi bir tarihi yapı bulmak mümkün değil. Bütün tarihi yapılar, Eski Van şehrinde bulunmakta. Dolayısıyla bu kenti tam olarak ortaya çıkardığımız zaman, büyük bir turizm hareketliliği yaşanacaktır. Halen ölü bir alan olan Eski Van Kenti’nin bir sanat ve kültür kentine dönüştürülmesi, bölge turizmine önemli bir katkı sağlayacaktır. Turistlerimiz Eski Van şehrini gezebilmek için birkaç gün konaklama gereği duyacaktır. Bu da turizmin canlanması için önemli bir adımdır.’ VAN

Yorumlar kapatıldı.