İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KARTAL KILISESININ DUVARI YIKILDI

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 12 Temmuz 2006, Carsamba, Kartal Surp Nisan Ermeni Kilisesi Vakfi yoneticilerinin daveti uzerine Kartal’a giderek, kilisenin yikilan duvarini yerinde inceledi.

Vakif Yonetim Kurulu Baskani Onnik Ozcelik tarafindan kilisenin girisinde karsilanan Patrik Hazretleri, once yoneticilerle birlikte kiliseye girerek bir dua etti.

Patrik Hazretleri, daha sonra kilisenin avlusuna cikarak yikilan duvari yerinde inceledi ve yoneticilerden bu konuda bilgi aldi.

Yoneticiler, kilisenin bulundugu 4 no.lu parselin 24.69 m2’sinin, 2 no.lu parselin 148.58 m2’sinin ve 5 no.lu parselin tamami olan 26.5 m2’sinin ve yine 6 no.lu parselin tamami olan 38.5 m2’sinin Kartal Belediyesi Encumeninin 28 Aralik 1995 tarih ve 2576 sayili karariyla kamulastirildigini soylediler.

Ancak, yoneticiler Patrik Hazretlerine, 2 Temmuz 1996 tarihinde Kartal Belediyesi ile Kartal Ermeni Kilisesi vakfi arasinda bir sozlesme imzalanis oldugunu bildirdiler. Bu sozlesmeye gore, Kartal Belediye Baskanligi, kamulastirma bedel karsiligi olarak; 1) Yikilacak dukkanlarin yerine 65.70 m2 alaninda tek katli dukkan yapmayi, 2) Bahce duvarlarinin yapimi ve kapinin yerlestirilmesi islemlerinin yapilmasini, 3) Mevcut elektrik trafosunun kapinin yanina daha uygun bir yere alinmasini, 4) Su tesisatlarinin yeniden baglanmasini, 5) Ic duvarlarin boyaya gerek duyulan kisimlarinin boyanmasini, 6) Kilise binasinin onarima gerek bulunan bolumlerinin yapilmasini kabul ve taahhut etmis, ihtilaf halinde Kartal Icra Daireleri ve Mahkemeleri yetkili kilinmis bulunuyor.

Gorunuse gore Kartal Belediye Baskanligi taahhut ettiklerinin hicbirini yapmadigi gibi, kilisenin duvarlarini ve tek akarati olan dukkanlari 30 Haziran 2006 tarihinden itibaren yikmakla, Kartal Ermeni Kilisesi Vakfini gelir getiren akarindan mahrum birakmaktadir.

Patrik Hazretleri, daha sonra hazir bulunan vakif yoneticileriyle istisarede bulunarak, adli makamlara basvurmalari ve vakfin haklarini sonuna kadar korumalari gerektigini animsatti, Turkiye Ermenileri Patrikligi’nin de konuyu takip edecegini ifade etti.

Vakif yoneticileri zaten dava acildigini, bir sonraki durusmanin ise Kasim ayina sarktigini bildirdiler. Vakif yoneticilerine basarilar dileyen Patrik Hazretleri, Kartal’dan ayrilarak once Balat Surp Hresdagabed Kilisesi’ni ziyaret etti, sonra da Kumkapi’ya dondu.

Yorumlar kapatıldı.