İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Kültürel Miras Listesi hazırlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ortak bir çalışmayla “Türkiye Kültürel Miras Listesi Protokolü”nü hazırladı.

Her iki kurum arasında imzalanacak olan protokol anlaşmasından sonra, Türkiye’de koruma altına alınacak tarihî eserlerin listesi oluşturulacak.

Türkiye, tüm dünya ülkelerinin eserlerinin yer aldığı Dünya Miras Listesi ve Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi’ne üye ülkelerin Kültürel Miras Listesi gibi oluşumların dışında kendi kültürel miras listesini oluşturuyor. Hazırlanan protokol metnine göre, “Türkiye Kültürel Miras Listesi” adı ile bir prestij listesi oluşturulacak ve bu oluşumu biçimlendirecek bir ‘konsey’ yapılandırılacak. Konsey, kültürel mirası koruma, yaşatma ve geliştirme stratejisi belirleyip; bu konuda ulusal bilincin geliştirilmesi ve toplumsal aydınlanmanın güçlenmesini hedefleyecek. Protokolde, Kültürel Miras Listesi’ne girecek eserlerin tespit edilmesi ile ilgili kriterler de belirlendi. Buna göre, Kültürel Miras Listesi’ne kaydedilmek üzere aday gösterilecek yapılar ya da kentlerde aranacak kriterlerden bazıları şunlar: “Mimari, tarihsel, estetik ya da sanatsal açıdan önemli değerlere sahip arkeolojik alanlar veya anıtsal yapı ve sivil mimarlık örneği olması; ulusal tarih ve kültür açısından önemli olayların geçtiği ya da bu tür olaylar anısına yapılmış yapılar arasında bulunması; tarihsel, dönemsel ve yöresel özellikler açısından, türünün günümüzde ayakta kalmış son örneklerinden olması; UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunması.” Listeye kabul edilen varlık, onur belgesi ile ödüllendirilecek.

Yorumlar kapatıldı.