İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİKLİĞİ RUHANİLER GENEL KURULUNUN OLAĞANÜSTÜ OTURUMU

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Kurul Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan, Kurul Sekreteri Kıd. Peder Dr. Krikor Damatyan ve Adalar Din Görevlisi Rahip Tatul Anuşyan Patriklik Makamına verdikleri 5 Temmuz 2006 tarihli dilekçeyle Patriklik Ruhaniler Genel Kurulu’nun olağanüstü bir toplantıya davet edilerek son günlerde Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin Hazretlerinin ziyareti sonrasında basın organlarında yer bulan yazılar konusunun müzakereye alınması talebinde bulundular.

Dilekçeyi işleme sokan Patrik II. Mesrob Hazretleri, Ruhaniler Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı.

7 Temmuz 2006, Cuma, saat 15:00’te, Kumkapı’daki tarihi Patriklik binasının kabul salonunda toplanan Ruhaniler Genel Kurulu’na 25 din görevlisi katılabilirken, 4 yaşlı din görevlisi sağlık nedeniyle, 1 rahip de görevle Hatay’da bulunmasından dolayı katılamadı.

Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob Hazretleri, toplantının ilk bölümüne riyaset ederken, Tüm Ermeniler Katolikosu’nun ziyaretinin hazırlık aşamaları ve İstanbul’daki programının ayrıntıları, özellikle 25 Haziran günkü basın toplantısı hakkında Genel Kurul’a açıklamalarda bulunduktan sonra, yerini Patrik Vekili Başepiskopos Şahan Sıvacıyan’a teslim ederek Genel Kurul’dan ayrıldı.

Ruhaniler Genel Kurulu, olağanüstü oturumunda, 1 Temmuz 2006 tarihli Agos Gazetesi’nde “Vehapar’ın Ziyaretini Gölgeleyen Açıklama” ve 6 Temmuz 2006 tarihli Jamanak Gazetesi’nde “Bölünme…” başlıklarıyla yayınlanan yazıların içeriğini değerlendirdi.

Daha sonra, Ruhanî Kurul divanı tarafından gündeme sunulan Bildiri taslağı, okunduktan sonra, Ruhaniler Genel Kurulu üyelerinin tamamının imzalarıyla aynen kabul edildi.

Ruhaniler Genel Kurulu Bildirisi’nde Agos ve Jamanak gazetelerinin artniyetli iddiaları reddedilirken, Tüm Ermeniler Katolikosu’nun İstanbul’da gerçekleştirdiği ruhani ziyaretinin genelde başarılı ve yararlı geçtiği, tek gereksiz gelişmenin ise 25 Haziran günkü basın toplantısında yaşandığı, Katolikos Hazretlerinin Ermenistan Cumhuriyeti’nin soykırım konusundaki resmi görüşlerini ifade eden ve Türkiye Ermenilerinin Türk Müslüman vatandaşlarla olan yaşam diyaloğu kaale alınmaksızın yapılan açıklamaların ise olumsuz tepkilere neden olduğu vurgulandı.

Buna karşılık, Türkiye Ermenilerinin Ruhani Reisi olan Patrik II. Mesrob Hazretlerinin, Tüm Ermeniler Katolikosu’nun açıklamaları hakkında Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin görüşlerini ve elzem olan diyalog çağrısını yinelemesinin çok doğal bir sonuç olduğuna dikkat çeken Genel Kurul, Katolikos ile Patrik arasında yaşanan bir husumet konusundaki iddiaları ise red etti.

Türkiye Ermenilerinin kimi, nasıl, ne zaman ve hangi şartlarda ağırlayacağını çok iyi bildiği belirtilen Bildiri’de, Türkiye Ermenilerinin, Ermeni Kilisesi’nin kurucusu olan Aziz Krikor Lusavoriç’in makamına veya herhangi başka bir patriklik makamına karşı saygıda kusur etmedikleri belirtildi.

Genel Kurul, Tüm Ermeniler Katolikosluğu ile var olan ilişkilerin ruhani olduğuna dikkat çekerken, ilişkilere siyaset karıştırılmaması gerektiğini ima etti.

Jamanak Gazetesi’nin yazısını da sert bir dille yanıtlayan Genel Kurul Bildirisi’nde, “Cemaatinin sevgi ve desteğine sahip olan Türkiye Ermenileri Patriği marjinal bir konumda değil, yüce patriklik andının bilinci ve sorumluluğuyla tarihi Patriklik Makamı’nın kürsüsündedir” ibaresine yer verildi.

Tüm Ermeniler Katolikosu’nun basın açıklamaları hakkında ise Ruhaniler Genel Kurulu Bilidirisi’nde, “Düşünce özgürlüğü kapsamında Tüm Ermeniler Katolikosu’nun açıklamasına saygı gösterirken, ülkemizin duyarlılıklarına da saygı gösterilmesini beklemekteyiz, çünkü aksi bir tutum cemaatimizin yaşam diyaloğuna yarar sağlamaz” denildi.

Yorumlar kapatıldı.