İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paris’ten gelen Türk lobisi çağrısına Fransız kaldık

GÜLİZAR BAKİ

2006’yı Ermeni yılı ilan eden Fransa’nın Sorbonne Üniversitesi’nden Türk dostu Prof. Dr. Michael Carmona ve Prof. Dr. Murat Erginöz, Türkiye’nin tanıtımı için 2 yıl önce ‘İstanbul atölyesi’ kurdu. İkili Türkiye’nin AB’ye girmesi lehine lobi yapmak istedi; fakat Türkiye’den destek görmedi.

Paris Sorbonne Üniversitesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB)’ne girmesi lehine ve sözde Ermeni soykırım iddialarına karşı lobi çalışmaları yapmak istedi; ama Türkiye’de iki yıldır muhatap bulamadı. Sorbonne’da öğretim görevlisi Prof. Dr. Murat Erginöz, Türkiye’nin AB’den müzakere için gün almaya çalıştığı günlerde, yakın arkadaşı Sorbonne Şehircilik Enstitüsü’nün direktörü ve doktora bölüm başkanı Prof. Dr. Michel Carmona ile Türkiye lehine AB lobisi yapmayı kararlaştırdı. İkili, iki yıl önce AB görüşmeleri için Fransa’ya giden Başbakan Erdoğan’la da görüştü ve isteklerini ilk ağızdan Başbakan’a iletti. Erginöz, Erdoğan’ın isteklerini memnuniyetle karşıladığını ve Carmona’yı Türkiye’ye davet ettiğini söylüyor. Hatta Başbakan o an yanında bulunan Ömer Çelik ve Nabi Avcı’ya, üniversiteye yapacaklarıyla ilgili destek olmaları talimatını vermiş.

Başbakan’ın isteklerini memnuniyetle karşılamasına çok sevinen Carmona ve Erginöz hemen işe koyulmuş. Birçok dosya hazırlamış, Paris’te yaşayan yazar-sanatçı ve işadamlarının katıldığı kokteyller organize edilmesi düşünmüş. Erginöz, hazırlıklarının yer aldığı dosyayı ulaştırmak için Başbakan’ın talimat verdiği danışmanları Ömer Çelik’i ve Nabi Avcı’yı aramış. Defalarca aramasına ve not bırakmasına rağmen geri dönen olmamış. “Fransa’dan Ankara’yı kaç kere aradığıma Ömer Çelik’in sekreteri şahittir.” diyen Erginöz, “Üniversiteme karşı müşkil duruma düştüm. Türk dostu olan hocama ve arkadaşıma yüzüm kara çıktı.” diyor. Her şeye rağmen Erginöz, hazırladıkları dosyaları yanına alıp Türkiye’ye gelmiş; ama ne Başbakan’a ne de Ömer Çelik’e ulaşabilmiş. “Sorbonne Üniversitesi olarak Türkiye’nin arkasındayız mesajı verecektik.” diyen Erginöz, “2006’nın Ermeni yılı ilan edildiği Fransa’da kendimizi doğru ve etkili bir şekilde ifade etme fırsatını kaçırdık.” diyor. 45 yılı aşkın bir süredir Avrupa’da yaşayan Erginöz, imkânlarını ve çevresini ülkesi için kullanmak istediğini; ama ülkesinin bu konuda kendisine yardımcı olmadığını söylüyor.

Paris’te İstanbul atölyesi

Erginöz bu çerçevede, Sorbonne Üniversitesi Şehircilik Enstitüsü doktora bölümünde İstanbul atölyesi bile kurmuş. Üniversitede şehircilik üzerine doktora yapan mimarlar, İstanbul üzerine tez hazırlıyor. İstanbul’u karış karış gezip şehrin sorunlarının çözümü ile ilgili tezler hazırlayan mimarlar, bu tezleri Paris’te profesörlere sunuyor ve Kartal, Üsküdar, Eminönü, Zeytinburnu üzerine hazırladıkları projelerle doktora alıyor. Erginöz, öğrencilerinin İstanbul’a gelmeden önce Türkler hakkında olumsuz düşünceleri olduğunu; ama sonrasında birer Türk dostu olarak Fransa’ya döndüklerini gözlemlemiş. İstanbul atölyesi şimdilerde Sorbonne’da kürsü olma yolunda ilerliyor. Atölyenin Erginöz’le birlikte hocalığını yapan Prof. Dr. Claire Monid de öğrencileriyle birlikte her yıl iki kez İstanbul’a geliyor. Erginöz, hükümetten görmediği desteği İstanbul’daki belediyelerden görmüş. Fransa’dan gelen öğrenciler, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kartal, Zeytinburnu gibi belediyelerin ilgisiyle karşılanıyor, her türlü imkanı sunuyorlar. İstanbul üzerine hazırladıkları projeyle doktorasını alan mimarların tez çalışmaları, eylül ayında da İstanbul’da sergilenecek.

Yorumlar kapatıldı.