İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisinden yeni kampanya

ABD’de Ermeni lobisi, ‘soykırım’ sözcüğünü kullandığı için görevinden alınan ABD Erivan eski büyükelçisinin yerine yapılacak atamayı geciktirmeye çalışıyor.

NTV-MSNBC

Güncelleme: 14:37 TSİ 10 Temmuz 2006 Pazartesi
WASHINGTON – ABD’deki Ermeni lobisi, Ermeni olaylarının ‘soykırım’ olduğunu savunan ABD’nin Erivan eski Büyükelçisi John Evans’ın görevden alınmasını protesto amacıyla yerine atanan yeni büyükelçinin onaylanmasını geciktirmeyi amaçlayan bir kampanya başlattı. Radikal Ermeni kuruluşlarını bir araya getiren Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) adlı kuruluş, Evans’ın görevden alınma nedeni açıklanana kadar, yeni büyükelçi Richard Hoagland’in Senato’da onaylanmamasını istiyor.

ANCA’dan yapılan açıklamada, birçok Temsilciler Meclisi üyesinin Dışişleri Bakanlığı’na Evans’ın görevden alınmasıyla ilgili soru yönelttiği ve bunların “üstünkörü yanıtlarla geçiştirildiğini” savunuldu. ANCA, Evans’ın görevden alınma nedeni ‘dürüstçe ve açıkça’ duyurulana kadar, Hoagland’in Senato tarafından onaylanmamasını talep etti. ANCA, ABD’deki Ermeni toplumundan da bu yönde senatörlere baskı yapmasını istedi.

Bush’un aday göstermesinden sonra, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde ifade veren Hoagland’in dosyası halen komitede bekletiliyor. Yeni büyükelçinin görevine başlaması Senato’dan onay alması gerekiyor.

‘SOYKIRIM’ ABD’NİN RESMİ POLİTİKASINA AYKIRI

Evans, geçen yıl ABD’de Ermenilere hitaben yaptığı bir konuşmada, Ermeni olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendirmiş, ancak daha sonra bakanlıktaki üstlerinin uyarısıyla arka arkaya iki ‘düzeltme’ yayımlamak zorunda kalmıştı. Gözlemciler, Evans’ın bu olayda ABD’nin resmi politikasını ihlal eden tutumundan dolayı görevden alındığını belirtiyor. Bush, Evans’ın yerine ABD’nin Tacikistan’da büyükelçisi Hoagland’i aday göstermişti.

Yorumlar kapatıldı.