İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu zorbalara kim dur diyecek?

Olay çıkarmayı kendilerine iş edinen zorbalar bu kez TESEV toplantısındaydı. Hem kadınlara hem de erkeklere tokat atan saldırganlar polise de kafa tuttu

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL – Avukat Kemal Kerinçsiz ve ‘milliyetçi’ ekibi bu kez de Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı’nın (TESEV) ‘Zorunlu Göç ile Yüzleşmek: Türkiye’de Yerinden Edilme Sonrası Vatandaşlığın İnşası’ adlı kitabın tanıtım toplantısında ‘terör’ yarattı. Araştırmacı Dilek Kurban’ın babası, bir vakfın kadın yöneticisi ile bir izleyici tokatlandı. Araştırmacı Kurban ağlarken, milliyetçi saldırganlar konuşmacılara hakaretlerini sürdürdü. Saldırganlar en son kendilerini ‘izlemekle’ yetinen polislerle de kavga etti.

TESEV, 19 aylık akademik çalışma ve saha araştırmasına ilişkin kitabını dün tanıtacaktı. Yer, Beyoğlu’ndaki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’ydi. Toplantının başlayacağı 11.00’de TESEV Başkanı Can Paker, TESEV Demokratikleşme Programı Direktörü gazeteci Etyen Mahçupyan ve işadamı Osman Kavala hazırdı. Dilek Kurban, Deniz Yükseker ve Ayşe Betül Çelik, raporu sunmak için kürsüdeydi.

Kerinçsiz tam kadro!

Salonda, emekli askeri savcı Ümit Kardaş ve kimi akademisyenlerin yanı sıra bildik yüzler de vardı: Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Kemal Kerinçsiz, salonun en arkasındaydı. Yanında, Ermeni Katalikosu 2. Karekin’in Heybeliada’daki ziyareti sırasında bir kadını tokatlayan Muammer Kocadağlı vardı. Ön taraflarda Kerinçsiz’in, üçü kadın beş arkadaşı yerini almıştı. Salonun solunda Ramazan Bakkal, Ramazan Kırkık ve bir kadın yan yanaydı. Mahçupyan, bu arada polis yetkililerine haber vermişti: “Kerinçsiz ve diğerlerini görünce önlem almalarını istedim. Salona sivil polisler girdi.”

İlk konuşan Paker’di. Paker, 1984-1999 arasında köylerin boşaltıldığını, Doğu ve Güneydoğu’daki Kürtlerin zorunlu göçe tabi tutulduğunu anlatıyordu ki Bakkal söze karıştı, “Filistin’i de anlatın” dedi. Paker, “Türkiye’de demokrasi süreci…” diye devam edecekti ki Bakkal, devam etti: “Karabağ’daki, Yunanistan’daki Türklerden bahsedin” dedi. Salonun her yerinden bağrışlar geliyordu: “Türkiye Türk kalacak”, “Soros’un sözcüleri”, “Kürtlerin nasıl kandırıldığı da raporda var mı!”

Paker, konuşamadı. Bağrışlar arasında kürsüye Mahçupyan, çıktı. Tartışma kültürünün öğrenilmesi gerektiğini söyledi. Dönmez, bu iddiaya yörüklerin hakkını savunarak, yanıt verdi: “Yörükler azınlık değil, çoğunluktur!” Başka bir göstericiyse “Siz Ali Kemal’in, biz Mustafa Kemal’in soyuyuz” diye bağırdı. Muhcupyan, “Kendinizi bu kadar küçük düşürmeyin” dediyse de sesi bağrışlar arasında kayboldu.

Söz sırası, hengâme içinde araştırmacı Dilek Kurban’a geçti. Kurban, bu koşullarda toplantının yapılamayacağını söyledi. Konuşmasını bitirecekti ki Bakkal, sataştı. Bakkal’ın arkasında oturan ve kızına müdahale edilince Bakkal’ı uyarmak isteyen baba Baki Kurban, yumruk yedi. Ortalığın karışmasını fırsat bilen Kemal Kerinçsiz’in yanındaki milliyetçi saldırganlar kavgaya karıştı. Bunlardan biri de Kocadağlı’ydı. Bu arada Bakkal, bu kavgayı ayırmaya çalışan Başak Kültür ve Sanat Vakfı Yöneticisi Filiz Aslan’ı tokatladı.

Yumruklar havada uçuştu

Olan biteni sessizce izleyen sivil polisler Bakkal ve Kocadağlı’yı gözaltına alıp polis aracına doğru götürdü. Binanın dışında onlarca çevik kuvvet polisi vardı. Bu arada, babası yumruklanan Kurban, sakinleştirmeye çalışılırken, gözaltına alındığı sanılan Bakkal, salonda başka bir dinleyiciye yumruk atmaya çalıştı.

Tüm bunlar olup biterken, avukat Kemal Kerinçsiz koltuğundan hiç kalkmadı, hiç itiraz etmedi, yalnızca izledi.

TESEV Başkanı Paker, toplantının yapılamadığını, bir hafta sonraya ertelendiğini duyurdu. Üzgündü. Paker’e göre, salonda can güvenliği yoktu: “Kaba kuvvet nedeniyle erteliyoruz. Katılımcıların hayati tehlikesi var. Türkiye’de ifade özgürlüğü için çalışıyoruz. Düşüncesini kaba kuvvetle kabul ettirmek isteyenler var. Bunlarla da mücadele ediyoruz.”

Mahçupyan’a göre saldırganlar demokratikleşmeyi ifade eden her ortamı çatışma alanına çeviriyordu: “Bu çatışma alanını kullanarak kendilerini siyasi aktör haline getiriyorlar. Bunlara MHP ve DYP kapı açmıyor. Açık olan şu ki, burada bir finansal destek mevcut bu insanlara. Ancak toplumsal olarak hiçbir etkisi yok.”

Kerinçsiz, polis kavgası

Olay esnasında salonda bulunan ve sessizce oturan Kemal Kerinçsiz, toplantıya neden katıldığını açıklamazken, gözaltına alınan iki kişiyi sormak amacıyla polisle tartıştı. Avukat Kerinçsiz, ‘polisi taraflı davranmak ve vatandaşlara kötü muamele etmekle’ suçladı. Bir polis komiseri de Kerinçsiz’in üzerine yürüdü.

TESEV bunları açıklayacaktı

TESEV, 1984-1999 arasındaki çatışmalı dönemdeki köylülerin zorunlu göçe tabi tutulması sürecini ele almak için 19 aylık akademik ve saha çalışması yaptı ve ‘Zorunlu Göç İle Yüzleşmek: Türkiye’de Yerinden Edilme Sonrası Vatandaşlığın İnşası’ başlıklı bir rapor hazırladı. Raporun sonuç metninde şu öneriler sıralandı:

Hükümetin talebi üzerine Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği ‘Türkiye Göç ve Yerinden Olmuş Nüfus Araştırması’ açıklanmalı, koruculuğun kaldırılması ve mayınların temizlenmesi noktasında Van’da pilot proje başlamalı.

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi’nde en geniş yararlanma sağlanmalı, yerel kalkınma programı olmalı.

Küçük girişimcilik desteklenmeli, eğitim ve yeşil kart yaygınlaştırılmalı,

Sivil toplum örgütleri eğitilmeli.

Tazminat Yasası inandırıcı biçimde işletilmeli, ayrımcılık ortadan kaldırılmalı, bürokrasideki direnç kırılmalı.

Ruhsal ve toplumsal rehabilitasyon için toplum merkezleri artırılmalı, sağlık ocakları ile eşgüdümlü çalışılmalı, ruhsal danışmanlık hizmeti verilmeli.

PKK ve korucular silahı bırakmalı, köy boşaltmaların anayasal hak ihlali olduğu kabul edilmeli, STK’ler toplumsal mutabakat sürecine katılmalı.

——————————————————————————–

Bunu hep yapıyorlar

6 Eylül 2005: Beyoğlu’nda açılan 6-7 Eylül Olayları Sergisi’ni basan grup fotoğraflara yumurta attı.

FOTOĞRAF: HÜSEYİN ÖZDEMİR

17 Mayıs 2006: Hrant Dink’le Aydın Engin’in yargılandığı davada, saldırganlar Dink’e, tükürdü.
FOTOĞRAF: OSMAN KARA

17 Aralık 2005: Orhan Pamuk davasında AB’li gözlemcilere saldırıldı. Pamuk’un aracı yumruklandı.
FOTOĞRAF: AA

7 Haziran 2006: Perihan Mağden’in yargılandığı duruşma öncesi Mağden’e ‘PKK cariyesi’ denildi.
FOTOĞRAF: TİMUR SOYKAN

8 Şubat 2006: Ermeni Konferansı’nın ertelenmesini eleştiren gazetecilerin davasında kavga ettiler.
FOTOĞRAF: VAHAP ŞATIR

23 Haziran 2006: 2. Karekin’in Heybeliada’ya gitmesini protesto
eden grup bir kadını tokatladı.

Yorumlar kapatıldı.