İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB’ye destek azaldı

Zeynel LÜLE/BRÜKSEL

AB’nin resmi kuruluşu Eurobarometer’in yaptığı ankete göre Türkiye’de AB’nin olumlu imajı son altı ayda yüzde 17 geriledi. AB’ye olumlu bakanların oranı yüzde 60’tan yüzde 43’e düştü. Türkiye yüzde 35 ile AB’ye en çok güvenmeyen üye ve adaylar arasında yer aldı. Bir yıl sonra her şeyin daha iyi olacağına inananların oranı da 4 puan düşerek yüzde 31 olarak gerçekleşti.

AVRUPA Birliği’nin resmi kamuoyu araştırma kuruluşu Eurobarometer, AB’nin imajını olumlu bulan Türklerin oranında son altı ayda büyük bir düşüş olduğunu belirledi. Tüm aday ve üye ülkelerde yapılan kamuoyu araştırmasında Türkiye’ye de yer verildi.

Buna göre Avrupa Birliği’ne “iyi gözle bakan” Türklerin oranı yüzde 43’e düştü. Türkiye’den bin, AB genelinde ise 29 bin kişiyle konuşarak gerçekleştirilen araştırmada Türkiye ilgili sonuçlar şöyle:

AB’nin imajını olumlu bulan Türklerin oranı altı ayda yüzde 60’tan 43’e geriledi.

Türklerin sadece yüzde 35’i AB’ye güveniyor. Geçen yıl bu oran yüzde 50’ler seviyesindeydi.

Türklerin yüzde 29’u oluşabilecek bir AB anayasasına destek veriyor. Bu oran, tüm üye ve aday ülkeler arasında en düşük oran olarak ortaya çıktı.

KKTC’de AB’nin genişlemesine taraftar olanlar yüzde 65 seviyesinde çıkarken, Türkiye’de bu oran yüzde 45’te kaldı. Türkiye böylece, AB’nin genişlemesine en az destek veren katılımcı ya da aday ülke olarak öne çıktı.

Genişlemeye en çok destek veren ülkelerden biri olan Yunanistan’da muhtemelen Türkiye’nin üyeliği nedeniyle bu oran yüzde 74’ten 56’ya geriledi.

Araştırmanın bir diğer çarpıcı bölümü ise vatandaşların kendi ülke demokrasisinden memnun olup olmadığına yönelik soruya verilen cevap olarak ortaya çıktı. Buna göre Türklerin yarısı (yüzde 50) kendi demokrasisinden memnun.

AB’YE EN ÇOK GÜVENENLER

Eurobarometer’e göre Türkiye’de “AB’ye güvenme eğilimi” taşıyanlar yüzde 35 seviyesinde kalırken, yüzde 70 ve yüzde 63 ile Macaristan ve Yunanistan AB’ye en çok güvenenler oldu. AB’ye duyulan güvende Türklerden daha olumsuz bakışa sahip tek halk yüzde 31 ile İngilizler çıktı. Rumların yüzde 61’i, Bulgarların yüzde 57’si ve Hırvatların yüzde 38’i AB’ye güvenebileceklerini belirttiler.

AB’nin genel sorunları

AB’nin kamuoyu yoklamaları yapan kurumu Eurobarometer’in 27 Mart-1 Mayıs arasında 30 ülkedeki araştırmasına göre Avrupalıların başlıca sorunları.

İşsizlik . .yüzde 49

Suç oranında artış..yüzde 24

Ekonomide kötüleşmeyüzde 23

Sağlık sistemi . .yüzde 18

Göçmen sorunuyüzde 14

Enflasyonyüzde 13

Terörizmyüzde 10

Türklerin bir yıl sonrası için öngörüleri

Daha iyi olacakyüzde 31 (-4)

Daha kötü olacakyüzde 18 (+3)

Aynı kalacakyüzde 39 (+4)

Bilmiyoryüzde 11 (-4)

Yorumlar kapatıldı.