İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MAHLEMİZE ÂŞIK GELDİ

Halk müziği ve kültürü alanında çalışmalar yapan Sayat Nova Korosu, Ruhi Su Dostlar Korosu ve Boğaziçi Gösteri Sanatlar Topluluğu (BGST) bünyesinde yürütülen Kardeş Türküler projesinde yer alan müzisyenler, 17 Temmuz 2006 Pazartesi akşamı ortak bir konser projesiyle Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda bir araya gelecekler. Âşık Müziği ve geleneğini tarihsel süreci içinde günümüze kadar getirerek yorumlayacak olan bu üç topluluk, Anadolu, Mezopotamya ve İran ile Ermeni ve Kafkas Platosu’nu içine alan büyük bir coğrafyanın ezgilerini buluşturacak.

17 Temmuz akşamı, Şaman dönemi anlatıcı ozanlarından başlayarak Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Dadaloğlu, Köroğlu, Karacaoğlan, Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Ali Ekber Çiçek, Mahzuni Şerif, Âşık Veysel, Garabet Khaço, Nagaş Hovnatan, Kusan Aşot, Sayat Nova, Kusan Havasi, Nahabet Kuçak, Kusan Şeram, Civani, Kürt dengbejleri, kadın âşıklar ve daha birçok halk ozanının eser ve felsefelerinden örnekler verilerek birbirine komşu coğrafyalarda yaşayan, farklı din, kültür ve halkalara mensup ozanların farklı ve ortak temalarla ürettikleri yapıtlar seslendirilecek.

Konser süresince üç topluluk da sahnede olacak. Birbirinden bağımsız olmaksızın, kronolojik ve tematik bir akış içerisinde oluşturulmuş repertuvar hep birlikte icra edilecek. Aynı zamanda, yeri geldikçe âşıkların hayat görüşleri ve yaşam öyküleri kısa metinler halinde bir anlatıcı tarafından izleyenlere sunulacak.

Proje ile ilgili daha detaylı bilgi http://www.mahlemizeasikgeldi.com internet adresinden edinilebilir.

Biletler biletix gişelerinde satılacaktır.

İRTİBAT TELEFONLARI:
Kayuş Çalıkman Gavrilof: 0535 357 79 26
Ercüment Gürçay: 0532 643 59 93

ÜÇ TOPLULUĞUN TARİHÇESİ

Ruhi Su Dostlar Korusu

1975 yılında Dostlar Tiyatrosu bünyesinde Ruhi Su tarafından kuruldu. Çeşitli meslek guruplarından insanların bir araya gelerek oluşturduğu koro çoksesli çalışmalarının ilk örneklerini iki sesli türküler seslendirerek verdi. 1976 yılında El Kapıları, 1977 yılında Sabahın Sahibi Var, 1978 yılında Semahlar uzunçalarlarında Ruhi Su’ya eşlik etti. Ruhi Su ve Sümeyra Çakır ile birlikte bir çok konserde sahne aldı.

Koro 1980 yılında değişen ülke koşulları nedeniyle çalışmalarına bir dönem ara verdi. Bu suskunluk Ruhi Su’nun aramızdan ayrıldığı Eylül 1985’e kadar sürdü. 1986 yılında Ruhi Su anma geceleri için tekrar bir araya gelen koro, çalışmalarını Timur Selçuk, Hüseyin Tutkun, Refik Köksal, Sarper Özsan, Cenan Akın, Cengiz Ünal, Öcal Öcalan, İbrahim Güler, Ortaç Aydınoğlu ile sürdürdü. Yurt dışında ve yurt içinde bir çok konser veren Dostlar Korosu 1987 yılında hocasına olan saygı ve sevgisini dile getirmek için adını Ruhi Su Dostlar Korosu olarak değiştirdi ve 1997 yılında Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı çatısı altına girdi.

Ruhi Su Dostlar Korosu 2006 yılı itibarıyla Berktay T. Akyıldız yönetiminde çalışmalarını sürdürmektedir.

Sayat Nova Korosu

24 Nisan 1972 tarihinde Boyacıköy Surp Yerits Mangants Ermeni kilisesi çatısı altında kurulmuştur. Kilise korosu olması yanı sıra Ermeni halk müziğini araştırıp yorumlamaya yönelik çalışmalar da yapmaktadır.

Koro, adını 18. yüzyılın en önemli Ermeni halk ozanı Sayat Nova’dan almıştır. Kuruluşundan günümüze kadar özellikle bir konu başlığı altında tematik konserler vermiş, festival ve yarışmalara katılmış, resitaller, müzik yarışması, konferanslar, resim sergileri ve kültür gezileri gibi organizasyonlar gerçekleştirmişlerdir.

1992 yılında kurulan orkestrası ile zenginleşen ve 60’ı aşkın daimi üyesi bulunan Sayat Nova Korosu’nun şefliğini sırası ile Hagop Dökmeciyan, Benon Kuzubaş, Vramşabuh Göybaşyan, Bedros Kamcıyan, Melik Gavrilof, Kevork Tavityan, Lusine Şahrikyan, Yeğisapet Atabekyan ve konuk şef Henrig Anaysan üstlenmiştir. Günümüzde koronun yönetimini Melikcan Zaman sürdürmektedir.

Koronun kilise çalışmalarını uzun yıllardan beri şef Onnik Selviyan yönetmektedir.

1990 yılında kurulan Sayat Nova Çocuk Korosu, İlk on yıl boyunca şef Kevork Tavityan ve piyanist Daron Ermen tarafından eğitildi. Daha sonra Baruyr Kuyumcuyan ve Şuşan Kalataş tarafından yönetilen çocuk korosu günümüzde Selin Özcengiz tarafından eğitilip yönetilmektedir.

Kardeş Türküler

1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü’nde hazırlanan bir konser çalışması olarak gündeme geldi. Anadolu halk şarkılarını, kendi kültürel yapılarını baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışan bu proje ana olarak dört bölümden; Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu. Çalışma, “çok-kültürlü” bir “kardeşlik içinde bir arada yaşama” ilkesine dayanarak halklar arasında yaratılan kutuplaşma ve gerileme karşı bir duruşu da içeriyordu.

Daha sonraki dönemlerde Kardeş Türküler çalışması, değişik kültürlere ait şarkılara da yönelerek repertuvarını genişletmeye başladı. Laz, Gürcü, Çerkes, Çingene, Makedon, Alevi… şarkıları, müzik topluluğunun düzenleme anlayışı içinde biçimlendirilerek icra edildi.

Topluluk, 1995 yazında kurulan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun (BGST) müzik biriminde yer alan proje çerçevesinde, çeşitli sanatsal etkinlikere ve kültürel gecelere, festival ve şenliklere katılmaya devam etti. Haziran 1997 tarihinde, Anadolu-Mezopotamya eksenindeki müzik geleneklerinin ürünlerini örneklemek üzere “Kardeş Türküler” albümü Kalan Müzik tarafından yayınlandı.

1998 yılında, İstanbul’da özel bir radyonun yaptığı dinleyici anketinde “yılın grubu” seçilen Kardeş Türküler kadrosu, ikinci albümünü daha lokal ve spesifik bir projeye ayırdı: “Doğu” (Kalan,1999)

Folk Roots dergisinin Temmuz 2000 tarihli sayısında tanıtımı yapılan “Doğu” albümü, aynı dönemde İngiltere’de yayın yapan Radio Not-Wonderful listesinde 4. sırada yer aldı. 2000 yılının Şubat ayında, Jerome Cler’in hazırladığı ve Citede la musiques /Actes Sud tarafından Fransa’da yayınlanan “Musiques de Turqauie” adlı kitabın CD ekinde albümünden iki şarkıya yer verildi.

Aynı derginin Ağustos-Eylül 2002 sayısında Kardeş Türküler’le yapılan bir söyleşi yayınlanırken; Almanya’da yayınlana Folker dergisi de Mayıs-Haziran 2002 tarihli sayısında toplulukla yaptığı bir söyleşiye yer verdi.

Topluluk, yaşadığı coğrafyanın çok-kültürlü, çok-etnili yapısını ilk kez çektiği bir Türkçe-Kürtçe video kliple de gündeme getirmeye çalıştı, Kültürler arasındaki alışverişin müzikal alanda bir örneği olarak düşünülen bu şarkının video klibi, bir “ilk” olması itibariyla ana haber bültenlerine konu olduysa da oto-sansür uygulayan ulusal kanallarda pek yer almadı ama kardeşlik ve barışı önemseyen çerçeveden olumlu tepkiler gördü. Avrupa’da yaşayan ünlü Kürt müzisyen Şivan Perwer’in Eylül 2000’de piyasaya çıkan “Roj u heyv” (Güneş ve Ay) adlı albümünün müzik yönetmenliğini ve düzenlemelerini üstlenen Kardeş Türküler kadrosu, daha sonra Yılmaz Erdoğan ve Ömer Faruk Sorak’ın yönetmenliğinin yaptığı ve öyküsü doğuda geçen “Vizontele” filminin müzikleri hazırladı. Bu çalışması Ekim 2001 tarihinde 38.’si düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film Müziği” ödülünü aldı. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından da aynı ödüle layık görüldü.

2002 yılında, yine çok-kültürlülük konseptiyle hazırlanan “Hemavaz” (Kalan, 2000) albümü, Avrupa baskısıyla da (Connecting Cultures, 2003) uluslararası dinleyiciye ulaştı.

Yılmaz Erdoğan’ın yönetmenliğini yaptığı “Vizontele Tuuba” filminin müziklerini hazırlayan Kardeş Türküler’in bu çalışması albüm olarak Ocak 2004’te Kalan Müzik tarafından yayınlandı.

Kardeş Türküler’in yeni albümü “Bahar” Mayıs 2005’te yine Kalan Müzik etiketiyle dinleyiciyle buluştu. Önceki albümler gibi, bu albümün de repertuarı, Anadolu’nun farklı dil ve dinlerinin şarkılarından oluşuyor. Bu şarkılar, Kardeş Türküler için Anadolu ve çevresindeki bütün halkların baharı gelişini birlikte ve barış içinde kutladığı günlere inancını ifade ediyor.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), gösteri sanatları alanında avangard ve alternatif projelere zemin oluşturan, bu alanda eğitim ve araştırma faaliyetlerini özendiren bir yapılanmadır. Öğrenci kulüplerinde başlayan sanatsal faaliyetlerini mezuniyet sonrasında da sürdürmek isteyen Boğaziçi Üniversitesi mezunları tarafından 1995 yılında kurulmuştur. Bununla birlikte, BGST üyeliği Boğaziçi Üniversitesi mezunları ile sınırlı değildir.

BGST, dans, müzik ve tiyatro alanlarında faaliyet gösteren ve ayrıca bu faaliyetlere farklı düzeylerde destek veren üyelerden kuruludur. Bu alanlarda uzmanlaşma ve alternatif okullaşma hedeflerini gerçekleştirebilmek için gereken eğitim-araştırma altyapılarını tesis edebilecek birim yapılarının oluşumu teşvik edilmektedir. Gösteri sanatlarının farklı alanlarında uzmanlaşan BGST birimleri, çalışmalarını farklı fiziksel hayat koşullarına sahip üyelerinin bir arada faaliyet gösterebileceği asgari çalışma ilkeleri çerçevesinde örgütlemekte, birimler ve üyeler arasında demokratik, katılımcı bir işleyiş oluşturulmasına özen gösterilmektedir.

Konser, oyun, gösteri, atölye ve seminerlerin yanı sıra, yayıncılık faaliyeti de gösteri sanatları alanındaki birikim ve tartışmaların kamusal alana taşınabilmesi açısından önemli bir yerde durmaktadır. BGST Yayınları kişi ve grupların çeşitli yayın projeleri için bu imkânı sağlamaktadır.

Yorumlar kapatıldı.