İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KÜRTLERE HIRİSTİYANLIK KUŞATMASI

Güney Kürdistan’da bir süredir Hıristiyan dinine geçenlerin sayısındaki rekor artış dikkatleri bu yöne çekiyor.

Presbiteryen Kilisesi’nin Başkanı Georges Sada ise Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşmede Hıristiyanların korunmasını istedi. Sada ‘Müslümanlar radikal olup başınıza bela olacağına Hıristiyan olsun’ dedi.

Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra Hıristiyan dinine geçen Müslümanların sayısı rekor derecede artıyor. Hıristiyanlığı en fazla ilginin olduğu bölgelerin başında Güney Kürdistan geliyor. Bunu en önemli nedeni ise, ABD müdahalesinden sonra din özgürlüğünün artması ve her hangi bir devlet baskı görmeden Hıristiyan dinine geçilmesi olarak gösteriliyor.

Presbiteryen Kilisesi’nin Başkanı ve aynı zamanda Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin güvenlik danışmanı olan Georges Sada, Hıristiyanların korunmasına ilişkin Kürdistan Özerk İdaresi Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir görüşme yaptı. Hıristiyanların rahatlıkla dini vecibelerini yerine getirmesini isteyen Sada, Kürt bölgesinde Hıristiyan cemaatinin 800 üyesinin bulunduğunu belirtti. Saddam Hüseyin rejiminin yıkıldığı 2003 yılından bu yana ise toplam Güney Kürdistan ve Irak’ta 5 bin kişinin Hıristiyanlığa geçtiği bilgisi veriliyor.

Misyonerlik çalışmaları

Güney Kürdistan’da ABD merkezli, ABC isimli yardım örgütü yoğun şekilde misyonerlik faaliyetleri yürütüyor. Hewler’de merkez büroları bulunan bu yardım kuruluşu, sağlık hizmeti, kültürel alt yapı ve yabancı dil eğitimi gibi yardımlarla birlikte, ulaşılan alt tabakadan kesimlere Hıristiyanlık propagandası yapıyor.

İncil’den bazı bölümlerden alıntı yapılarak hazırlanan broşürler kentin her yerine dağıtılıyor. Kürtlere yapılan propaganda da ise ”asıl köklerinin Hıristiyan olduğu, daha sonra Müslümanlaştırıldıkları” görüşü savunuluyor. Verilen broşürlere ilgi gösterenlere, İncil’le birlikte bir çok yardımcı kitap veriliyor. Para ve çeşitli olanakların sağlandığı, özellikle genç kesimler, daha sonra bir sınava tabi tutularak bütün masrafları karşılanıp ABD’deki kilise okullarında eğitim görmek üzere gönderiliyor.

Son üç yıl içerisinde din değiştirerek Hıristiyanlığa geçen ve ABD’ye gidenlerin sayısı oldukça fazla olduğu belirtildi.

Aralarında ABC gibi yardım kuruluşlarında bulunduğu 100’ün üzerindeki yardım örgütü, dünya Kiliseler Birliği’ne bağlı olara, başta Güney Kürdistan olmak üzere Ortadoğu’da misyonerlik faaliyeti yürütüyor.

Söz konusu örgütler, Keldani, Asuri gibi cemaatler ile yakın temas içerisine girerken, Pazar günleri yapılan kilise ayinlerine katılımı artırmak için bu cemaatlere de yoğun destek sundukları ifade edildi. Son dönemlerde ise Güney Kürdistan’daki 10’un üzerindeki eski kilise restore edilerek faaliyete geçti.

Hıristiyanlar ABD yandaşı

26 milyon olarak tahmin edilen Irak nüfusunun yüzde 3’ünü Hıristiyan nüfus oluşturuyor. ABD’nin Irak’a müdahalesinden sonra yaşanan kaosta Hıristiyan nüfus üzerindeki baskı ve ayrımcı uygulamalarda ise artış oldu.

İslamcı örgütler Iraklı Hıristiyanları, ABD işgalini destekleyen ‘haçlı ordusunun işbirlikçisi’ olarak nitelendirip aleyhte propaganda başlatınca özellikle Bağdat, Kerkük ve Musul’da Hıristiyan nüfus için zor günler başladı. Sık sık ölüm tehditleri alan, kızları turban takmaya zorlanan Hıristiyanlar, birçok kez Irak’ı terk etmeye zorlandı.
Irak Hıristiyanlarının çoğunluğu Keldani Katolik Kilisesine bağlı. Asuri olarak da adlandırılan Katolik Keldaniler, etnik özelliklerini de koruyor. Irak’ta bulunan 700 bini aşkın Hıristiyan’ın yüzde 75’ini ise Keldaniler oluşturuyor.

Irak’ta ayrıca Protestan, Babtist, Nasturiyen ve Ermeni kiliseleri de bulunuyor. HEWLER

Yorumlar kapatıldı.