İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çekirdekle `soykırım´!

Türkiye’den gıda ürünü ithalatını geçen ay yasaklayan Ermenistan, bu kez “Türk çekirdekleri kısırlık yapıyor” diye Türk kuruyemişlerini raflardan toplatmaya başladı

ABD ve Avrupa Birliği, yıllardır kapalı tutulan Ermenistan sınırının açılması için Türkiye’ye baskı uyguluyor. Soykırım iddialarının tanınmasına yönelik lobi faaliyetleri yürüten Ermenistan ise her fırsatta “Sınırın kapatılması Türkiye’nin çözüm istemediğini gösteriyor” diyerek Ankara’ya yükleniyor. Ancak Erivan yönetimi, yaptığı açıklamaların aksine ülkede Türk mallarının satışını yasaklama kararı aldı.

“Çikolata zehirliyor”

Ermenistan yönetiminin bu kararı almasına kadar uzanan süreç iki ay önce Ermeni basınında “Türkler bizi çikolatayla zehirliyor. Ermeniler’i sinsice öldürmeye çalışıyorlar” yönündeki haberlerin yer almasıyla başladı. Bunun üzerine Ermenistan Tüketici Haklarını Koruma Derneği ile Ticaret Bakanlığı, Türkiye’den gelen gıda ürünleri üzerinde bir inceleme başlattı. Elvan adlı şirketin Gürcistan üzerinden ülkeye soktuğu Türkiye menşeili 46 farklı ürün test edildi. Aralarında çikolatalı gofret, bisküvi, sakız ve meyve suyunun da bulunduğu ürünler üzerinde yapılan testlerde sadece “Zoko” adlı çikolatada “colon bacillus” adlı bakteriye rastlandı. Diğer 45 ürünün insan sağlığını tehdit etmemesine rağmen Ticaret Bakanlığı “Sağlık standartlarının altında üretildiği” gerekçesiyle Türk gıda ürünlerinin satışını yasakladı.

“Hayatımız tehlikede”

Ermeni basını, bakanlığın geçen ay aldığı yasak kararına rağmen Türkiye karşıtı kampanyasını sürdürdü. AZG Daily gazetesi “Türkiye’den gelen ayçekirdekleri kısırlık yapıyor” iddiasında bulundu. Haberin televizyonlarda ‘flaş’ olarak izleyicilere duyurulması halkı paniğe sürükledi. Tüketici Haklarını Koruma Derneği Başkanı Abgar Yegoyan “Ulusal güvenliğin bir parçası insan sağlığıdır. Türk ürünleri Ermeniler’in canına kastediyor. Çikolata yasaklandı, ama Gürcistan üzerinden Türk sebzeleri ve kuruyemişleri hala ülkeye sokuluyor” açıklamasını yaptı. Ticaret Bakanlığı, ayçekirdekleri ile sebze-meyveleri toplattı. ArmenianNow dergisi ise, “Ermenistan’da üretilen ürünlerin yüzde 64’ü standartların altında… Yani Türkiye’ye yapılan suçlamanın nedeni sadece siyasi” yorumunu yaptı.

Yorumlar kapatıldı.