İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni Bir Yurt Edinmek Ermenistan´da

Belgesel yönetmeni Enis Rıza’nın son filmi Yeni Bir Yurt Edinmek’, Yerevan Golden Apricot Film Festival (Erivan Altın Kayısı Film Festivali) kapsamında Ermanistan’da gösterilecek

10-15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, sinemanın gelişimine katkıda bulunmak için Altın Kayısı Fonu, Ermenistan Film Eleştirmenleri ve Sinema Yazarları Birliği tarafından düzenleniyor.

‘Kültürler ve Medeniyetler Buluşması’ ana temasıyla gerçekleşecek festivale dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerden yönetmenler davet edildi. Atom Egoyan, Krzsystof Zanussi, Abbas Kiarostami, Joe Stelling, Nikita Mikhalkov ve Enis Rıza da davetliler arasında. Filmlerin, imgesel ve belgesel filmler olmak üzere iki ana bölüm altında gösterildiği festivalde, 37 ülkeden kısa ve deneysel filmler de dahil olmak üzere yaklaşık 140 filme yer verilmiş. Enis Rıza’nın ‘Yeni Bir Yurt Edinmek’ filmi de festivalin belgesel bölümünün yanı sıra festival sırasında gerçekleştirilecek olan ‘Sınırları Aşan Yönetmenler’ atölye çalışmasında da gösterilecek. Yönetmen Enis Rıza ve yardımcı yönetmen Ebru Şeremetli, film gösteriminden sonra bir söyleşi gerçekleştirecekler.

Önce Yunanistan’da

‘Yeni Bir Yurt Edinmek’, Kayaköy/Livissi ve Fethiye/Makri’de yaşayan Anadolu Rumlarının, 1922 yılında çıkan nufüs mubadelesi kanunuyla, Yunanistan’a göçlerini ve Nea Makri’de kendilerine yeni bir yurt kurarlarken yaşadıkları süreçleri konu alıyor. Filmin öyküsü, Enis Rıza tarafından 2001’de gerçekleştirilmiş olan ‘Ayrılığın Yurdu Hüzün…’ filminin Yunanistan’daki gösterimleriyle başlıyor.

VTR Araştırma Yapım Yönetim tarafından gerçekleştirilen, yapımcılığını Nalân Sakızlı’nın üstlendiği ‘Yeni Bir Yurt Edinmek’ belgeselinin çekimleri 2003-2005 yılları arasında Fethiye-Kayaköy, Atina ve Nea Makri’de yapıldı. Nea Makri’de beş kişilik bir araştırma ekibi çalışmalara destek verdi. TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın finansal katkısı ve Yunanistan Başkonsolosluğu’nun çekim izinleri konusundaki desteğiyle gerçekleştirilen filmde belgesel konusunda deneyimli ve profesyonel ekibinde görüntü yönetmeni Koray Kesik, editör Burak Dal ve yardımcı yönetmenler Ebru Şeremetli ve Bahriye Kabadayı, yapım yönetmeni Selda Salman görev aldı. Yrd. Doç. Dr. Elçin Macar’ın danışmanlığını üstlendiği belgeselin araştırma ve dokümantasyon çalışmaları Aran Kaynak tarafından yürütüldü. Filmin Yunanca danışmanlığını ve çevirilerini Anna Maria Aslanoğlu yaptı. Belgeselin müzikleriyse Sinan Sakızlı’ya ait. Kurgu, müzik ve ses kayıtları Stüdyo Baykuş kayıt ve kurgu stüdyolarında 2006 yılı başında tamamlanan film bugüne kadar 1001 Belgesel Film Atölyesi, Alanya Belgesel Film Günleri, Bodrum Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali gibi büyük festivallerde ve özel gösterimlerde yer aldı. İSTANBUL – DİHA

Yorumlar kapatıldı.