İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Savcı, Murat Yetkin İçin 4,5 Yıl Hapis İstedi

Köşesinde yazar Orhan Pamuk’a açılan davayı eleştirdiği için “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla yargılanan Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, 4,5 yıl hapis tehdidi altında. Savcının ceza istediği yazar, 24 Ağustos’ta yargılanacak.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

29/06/2006 Erol ÖNDEROĞLU

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Köşesinde yazar Orhan Pamuk’a açılan davayı eleştirdiği için “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla yargılanan “Radikal” gazetesi yazarı Murat Yetkin, 4,5 yıl hapis cezasıyla karşı kaşıya.

Gazetenin 18 Eylül 2005 tarihli nüshasında yayımlanan “Orhan Pamuk’a açılan davada Türkiye yargılanacak” başlıklı yazısı için 4 Mayıs’ta Yetkin hakkında esas hakkında mütalaasını sunan Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi Savcısı, gazetecinin cezalandırılması yönünde görüş bildirmişti.

Orhan Pamuk davasının AB ile müzakere sürecinde Türkiye’nin karşısına çıkacağına dikkat çeken ve yazısında “Ancak bu davada Pamuk’un olduğu kadar aslında Türkiye’nin yargılanacağının kaç kişi farkında acaba Ankara’da?” diye soran Murat Yetkin, bir daha 24 Ağustos’ta hakim karşısına çıkacak.

288’den açılan davalardan son haberler

Bağcılar Savcılığı, Osmanlı Ermenileri Konferansı’nı durduran İdare Mahkemesi kararını eleştirdikleri için “yargıyı etkilemek” ve “mahkemeyi alenen aşağılamak” iddiasıyla yargılanan, ancak zamanaşımından davaları düşen “Milliyet” ve “Radikal” gazetesi yazarları Hasan Cemal, İsmet Berkan, Haluk Şahin ve Erol Katırcıoğlu’na ilişkin kararı temyiz etmişti.

Aynı gerekçeyle Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bu yazarlarla birlikte yargılanan “Radikal” gazetesi yazarı Murat Belge ise, 8 Haziran’da beraat etmişti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın tutukluluğunu yakalarına beyaz kurdele takarak protesto ettikleri için haklarında “yargıyı etkilemek” iddiasıyla dava açılan Üniversitenin Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Nalan Akgün ile İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Azer Banu Kemaloğlu ise, 17 Nisan’da gerçekleşen davanın ilk duruşmasında beraat etmişlerdi.

Yetkin dışında, bu iddia ve aynı yasa maddesinden “Agos” gazetesi yazarları Hrant Dink, Aydın Engin, Serkis Seropyan ve Arat Dink de yargılanıyor. Gazeteciler, 4 Temmuz’da Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacaklar.

Yasalar ne diyor ?

“Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” başlıklı 288. maddeye göre, “(1) Bir olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma veya kovuşturma kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hâkim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.” (EÖ/TK)

Yorumlar kapatıldı.