İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2. Karekin: Soykırım gerçek

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL – Ermeni Genel Patriği 2. Karekin, Ermeni soykırımının ‘araştırma konusu’ değil, bir gerçek olduğunu ve Türkiye tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi. 2. Karekin, dün Kumkapı’daki Ermeni Patrikanesi’nde bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını şöyle yanıtladı:

Soykırım gerçekleşmiş bir olay: 90 yıldır dünyadaki farklı bilim adamları soykırımı tartışıyor. Ama bizim halkımız için soykırım, araştırma konusu değil. Bu, gerçekleştirilmiş bir olay ve bu, tanınmalı. Kabulü, tarafımızdan pozitif algılanır. Türkiye, kabul etmeyerek negatif bir tutum sergileyebilir. Eğer akademik toplantılar, bu konuyu Türk toplumuna açıklamayı amaçlıyorsa, sevindiricidir. Eğer siyaset için yapılıyorsa bu soruna pozitif bir pencere açamaz. Türk toplumuda 1. Dünya Savaşı’nın getirdiklerinin tartışılması ve konuşulması, bizim için sevindirici ve tatmin edicidir.

Türkiye inkâr ediyor: Türkiye bu konuyu inkâr ettiği sürece sorunun çözülmesi mümkün değil. Eğer ortada belirli bir şey varsa bunu tartışmaya gerek yok. Türkiye de diğer ülkelerin yaptığı gibi, bu konuyu araştırıp soykırımı kabul edebilir. Soykırım kabulü konusunda Ermenistan başka bir ülkeyle tartışmıyor. Çünkü kanıtlar var ve bu kanıtlar araştırılarak çözüm bulunabilir.

‘İnsanlık sorunu’

Diğer meclislerin amacı trajediyi önlemek: Soykırım sadece uygulandığı milletin değil, bütün insanlığın sorunu ve bütün insanlık bununla ilgilenmeli. Bu anlamda başka milletler de bu konuya karışıyor Burada amaç, bu tip olayların insanlık adına bir daha yaşanmaması. Sadece bu yolla insanlık böyle trajedilerden kurtulabilir.

Muhatap, Ermenistan: Biz Ermeniler bütün dünyaya dağılmış olabiliriz ama bir devlet etrafında toplanmışız. Türkiye muhatap olarak Ermenistan’ı almalı ve sorunlarını onunla çözmeli. Erivan-İstanbul uçak seferlerinden hoşnutuz. Birlikte çalışarak sorunlara yapıcı çözümler bulabiliriz. Sorunlar arasında soykırım da var.

Demokratik ilerlemeler var: Azınlıkların hayatında pozitif adımlar atılıyor ve bundan mutluluk duyuyoruz. Örneğin, onlarca yıldır patrikanede tadilat yapılmasına izin verilmezken, son yıllarda bunlar yapıldı. Bazı sorunların çözülmesi gerekiyor. Buna, vakıflar ve eğitimi gösterebiliriz. Ancak Türkiye’deki demokratikleşme sürecinden mutluyum.

Gösteriler etkilemedi: Protestolar beni etkilemedi. Yine de böyle bir şey yaşansın istemezdik. Bize düşen, komşulara yaraşır şekilde hereket etmek.

Yorumlar kapatıldı.