İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Müslümanlar Mars´tan Hıristiyanlar Venüs´ten

Pew’un 15 ülkedeki araştırması Batı ile İslam âlemi arasındaki uçurumu ortaya serdi. Batılılar, Müslümanları ‘fanatik, şiddet yanlısı ve hoşgörüsüz’; Müslümanlar da Batılıları, ‘ahlaksız, bencil ve açgözlü’ buluyor

WASHINGTON – Pew Araştırma Merkezi’nin, Türkiye dahil 15 ülkedeki araştırması, Batı ile İslam âlemi arasındaki derin uçurumu göz önüne serdi. ‘Büyük Bölünme’ başlıklı ankete göre, Batılılar Müslümanları ‘fanatik, şiddet yanlısı ve hoşgörüsüz’; Müslümanlar da Batılıları ‘ahlâksız, bencil ve açgözlü’ buluyor. Fikir birliği olan nadir konuların başında iki tarafın da ‘İslam ülkelerinin ekonomik açıdan daha müreffeh olması gerektiği’ görüşü. Ama Müslümanlar faturayı ‘Batı’ya keserken, Batılılar, ‘yolsuzluk, eğitim eksikliğiyle aşırılıkçı İslam’a işaret ediyor.

31 Mart-14 Mayıs’ta 14 bin kişinin katılımıyla, Britanya, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, Japonya, Ürdün, Nijerya, Pakistan, Türkiye, Rusya, İspanya ve ABD’de yapılan araştırmanın çarpıcı bulguları şöyle:

Türklerin yüzde 69’u Batılıları bencil, yüzde 67’si küstah, yüzde 70’i şiddet yanlısı görüyor.

Türkiye’de halkın yüzde 59’u, Endonezya’da yüzde 65’i ve Britanyalı Müslümanların yüzde 56’sı 11 Eylül saldırılarını Arapların yaptığına inanmıyor.

Müslüman ülke halkları, Hz. Muhammed karikatürleriyle ilgili krizden ‘saygısız Batı’yı’ sorumlu tutarken, Batı’da çoğunluk, ‘Müslümanların hoşgörüsüzlüğüne’ işaret ediyor. Türklerin yüzde 84’ü ‘Batı’nın saygısızlığını’, yüzde 8’i ‘Müslümanların hoşgörü eksikliği’ni gerekçe gösteriyor.

Terör saldırıları yaşanan Müslüman ülkelerde, ‘İslam adına intihar saldırıları meşru’ diyenlerin oranında düşüş var. Endonezya’da yüzde 71, Pakistan’da yüzde 69, Ürdün’de yüzde 46 ve Türkiye’de yüzde 61 ‘terör saldırıları asla meşru görülemez’ diyor.

Batılı ve Müslümanların yüzde 50’den fazlası ‘aşırılıkçı İslam’ın yükselişi’nden kaygılıyken, Türkiye’de bu oran yüzde 39.

Batılılar ve Müslümanlar, birbirlerini ‘kadınlara karşı saygısız davranmak’la itham ediyor. Türklerin ise yüzde 42’si ‘Batılıları kadınlara saygılı’ buluyor.

İspanyolların yüzde 29’u, Almanların yüzde 36’sı, Müslümanlara olumlu bakıyor. Fransa, Britanya ve Rusya’da oran yüzde 60.

Türkiye’de yüzde 15, Pakistan’da yüzde 6’lık kitle Yahudilere olumlu bakıyor. Almanya, Britanya ve İspanya’daki Müslüman azınlıklarda da Yahudi karşıtlığı güçlü. Yahudiler için en olumlu düşünenler ise yüzde 71’le Fransa’da yaşayan Müslümanlar.

Batılılar, Müslüman toplumlarda demokrasinin yaşayabileceği konusunda iyimser değil. Türkiye’de bu soruya olumlu yanıt verenlerin oranı yüzde 44.

En ılımlı İslam Fransa’da, en radikali Britanya’da. (afp, anka)

Yorumlar kapatıldı.