İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

VARTAN OSKANYAN: `KARABAĞA OTONOMİ TEKLİF ETMEK KENDİNİ KANDIRMAKTIR´

21 Haziran’da Cenevre’de yapılan yeni İnsan Hakları Kurulu açılış oturumunda, Ermenistan dışişleri bakanı Vartan Oskanyan, Ermenistan’ın soykırımın tanınması, kendi tarihi topraklarından insanların temizlenmesi, buna ilişkin delillerin yokedilmesinin önlenmesi ve genel olarak soykırımın önlenmesi ve yokedilmesine ilişkin uluslararası mekanizmaların geliştirilmesini desteklediklerini ifade etti.

Oskanyan sözlerinde, Eski Çulfa’da bulunan 2000 ortaçağ haçkarının yokedilmesi konusundan da bahsetti ve bu mirasın sahibi olan Ermenilerin duruma seyirci kalmak zorunda kaldıklarını belirtti ve olayın daha birkaç ay önce gerçekleştiğine de dikkati çekti.

Dışileri bakanı Ermenilerin ve uluslararası toplumun, Azeriler yönetiminin barışı tesis etmeye yönelik düşünceleri olmadığına dair endişelerinin teyid edildiğinin de altını çizdi. Haçkarların yokedilmesinin gerçekleştiği alanda tek bir ermeninin yaşamadığını söyleyen Oskanyan, Azerbaycan’ın metod ve yöntemlerinin değişmediğini gösterdiğini, kültürel ve tarihihi değerlerin benzeri acımasız şekilde yok edilmesinin karşılıklı güven ve barışı sekteye uğrattığını da kaydetti.

Karabağ müzakere sürecinin son durumuna ilişkin olarak Oskanyan, Azerbaycan’ın “bir adım ileri, bir adım geri” yaklaşımının müzakerelerde rahatsız edici olduğunu, Azerbaycan yönetimince Dağlık Karabağ’a için yapılan son otonomi önerilerinin, müzakere sürecinin esasından uzaklaşmaya delalet olduğunu ve uluslararası temayüllere de uygun olmadığını söyledi. Oskanyan “yaklaşık 20 yıldır kendi tarihi topraklarında kendi hayatını idare eden bir halka otonomi teklif edilmesi en azından kendini kandırmaktır” dedi.

Vartan Oskanyan uzun süreli barışın katılmıcı tüm taraflara gerçek umudu vermesi yoluyla, Dağlık Karabağ sorunu müzakere sürecinin ilerlemesi yönünde umudunu da ifade etti.

A. Harutyunyan

Yorumlar kapatıldı.