İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Roman fişleme anketi

Edirne’de Vali ‘Yoksulları tespit edin’ dedi, İl Sağlık Müdürlüğü, Romanları fişleyen anket formları hazırladı. ‘Anlaşılmaz bir iş’ diyen Vali, soruşturma başlattı

KEREM KURUL

EDİRNE – Dar gelirli ailelerin tespitini ‘Romanların belirlenmesi’ çalışmasına dönüştüren Edirne Sağlık Müdürlüğü hakkında soruşturma açıldı.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, dar gelirli ailelerin oturduğu mahallelerde tespit yapılması talimatı verdi. İl Sağlık Müdürlüğü de sağlık ocakları aracılığıyla dar gelirli vatandaşların sosyal, ekonomik, öğrenim, cinsiyet ve çocuk durumunu belirlemek için anket çalışması başlattı. Ancak İl Sağlık Müdürlüğü, ankete hazırlık olarak, daha önceden kaydettiği bilgi fişlerini taradı ve hangi ailelerin Roman olduğunu belirlemek için ayrı formlar düzenledi. Formlarda, Romanların cinsiyetine göre nüfus, okuryazarlık durumu ve aile planlaması yöntemlerinin yanı sıra sosyal güvenceleri de belirlenmeye çalışıldı. Böylece çalışma, Romanları belirlemeye dönüştü. Ancak durum henüz hazırlık aşamasında ortaya çıktığı için, üzerinde ‘Romanlar’ yazan formlar dağıtılmadan, ‘fişleme’ durduruldu. Vali Nusret Miroğlu, sorumluları belirlemek için soruşturma açtı.

Sağlık Müdürlüğü, konu hakkında bilgi vermezken, Miroğlu, “Elimizde sağlıklı veri olsun istedik. Dar gelirli ailelere çocuk bakımı, korunma yöntemleri, eğitim, geçim sağlamaları için ne gibi katkı yapabiliriz, belirlemeye çalıştık. Bizim için cinsi, ırkı ne olursa olsun fark etmez. Anlaşılmaz şekilde Romanlar için form düzenlenmiş. Böyle bir ayrım yapılamaz” dedi.

‘Farklı niyetle kullanılabilir’

Roman Federasyonu Başkanı Erdinç Çekiç ise uygulamada kasıt olduğunu sanmadıklarını belirterek şöyle dedi:

“Valilikle Roman vatandaşların barınma, sağlık ve istihdamı konularında çalışmalar yapıyoruz. Form, çalışmalara yardım için hazırlanmış olabilir. Bu yüzden üzerinde Roman vatandaş ibaresinin bulunması bizi rahatsız etmiyor, aksine sevindiriyor. Ancak bu uygulama Türkiye genelinde yapılacaksa, bunu hazırlayan kurum ve kuruluşun, formun genel amacı konusunda açıklama yapması gerekir. Bu tür olayları farklı yerlerde, farklı şekillerde kullanmak isteyen çıkabilir.

Yorumlar kapatıldı.