İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Heybeli çıkarması!

Ermeni Katolikos’u Karekin ll’nin Heybeliada ziyareti, Milli Güç Platformu’nun gösterilerine sahne oldu. Adalar ve İstanbul polisinin sıkı güvenlik önlemlerine rağmen yapılan gösterilerde bir kadın darp edildi, iki gösterici gözaltına alındı

23.06.2006

Rum Ermeniler’in Katolikos’u Karekin II’nin tartışmalı Türkiye ziyaretinde ikinci durağı, Heybeliada’ydı. Karekin’le birlikte Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop II’nin de ziyareti Heybeliada’da olağanüstü güvenlik önlemlerinin alınmasına neden oldu. Saat 09.30’da, 300’e yakın çevik kuvvet polisi, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait Kumla isimli vapurla adaya geldi. Çevik kuvvete, iki polis teknesi ve 10 motorize yunus ekibi de eşlik etti.

Yaşlı kadına vurdu

Saat 10.00 vapuruyla ise göstericiler Ada’ya ayak bastı. Protestocuların iskeleden içeri girmesine izin verilmedi. Ancak, tüm önlemlere rağmen, Milli Güç Platformu üyesi Burhan Dönmez ve Muammer Kocadağlı’nın Ruhban Okulu’nun önünde yaptığı korsan gösteriye engel olunamadı. Dönmez ve Kocadağlı, “Karekin Bartholomeos’un elini öpmeye mi geldi. Türkiye’yi bölmek ve karıştırmak için burada toplantı düzenliyorlar” diye slogan atıp pankart açınca gözaltına alındı. Protestocular daha sonra serbest bırakıldı. Fakat, Ada’da yaşayan yaşlı bir kadın, “Bizi rahatsız etmeyin, gidin” diye tepki gösterince yaşlı kadının yüzüne eliyle vuran Muammer Kocadağlı ile Burhan Dönmez tekrar gözaltına alındı. Akşam saatlerinde de ikinci kez serbest bırakıldılar.

Ruhban Okuluna destek mi?

Ruhani liderler ise, saat 11.00’de Fener Rum Patrikhanesi’ne ait Halki adlı yatla Merit Halki Palas Oteli’nin iskelesine yanaştı. Dini liderler, hiç vakit kaybetmeden AB müzakerelerinde Türkiye’nin karşısına sık sık sorun olarak getirilen ve 34 yıldır kapalı bulunan Heybeliada Ruhban Okulu’na gitti. Karekin’in ziyareti, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasına destek verdiği şeklinde yorumlandı. Ruhani liderler burada okul yöneticileriyle karşılıklı hediye alışverişinde bulundu. Kınalıada’ya da giden ruhani liderler akşam üzeri ziyaretlerim tamamladı.

Kerinçsiz iş başında

Hukuçular Birliği Yönetim Kurulu üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz’in başını çektiği Milli Güç Platformu, saat 10.00 vapuruyla Sirkeci’nden Ada’ya geldi. Protestocu grup sloganlar atarak üzerlerinde “Türkiye’ye soykırımcı diyenin toprağımızda işi ne”, “Tek Türk bırakmadan Ruhban Okulu’nu açamazsınız” yazılı pankartlar açtı. İskeleden Ruhban Okulu’na yürümek isteyen grubu, barikat kuran ve çevrede geniş güvenlik önlemleri alan polis engelledi. Daha sonra sadece Kemal Kerinçsiz’in basın açıklaması yapmak üzere okula gitmesine önce izin verildi. Ancak faytona binerek buraya hareket etmek isteyen Kerinçsiz’i polis durdurdu. Faytondan inen ve “Beni gözaltına alın” diyen Kerinçsiz, bu kez polis aracına bindi.

‘Karanlık şatosu’

Fakat polis tarafından araçtan çıkartılan ve kendisine, gözaltına alınmayacağı söylenen eylemci avukat, bir açıklama yaptı: “Burada bir oyun oynanıyor ve oyunun adı ‘karanlık şatosu Heybeliada’, oyuncuları Bartholomeos ve Karekin. Sahneye koyan George Soros, oynandığı yer Türkiye, yöneten ABD’dir. Bizler de bu oyunun tamamlanmaması için buradayız.”

Yorumlar kapatıldı.