İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KAREKİN: ZİYARETİM BİRLİĞE VESİLE OLSUN

İstanbul’da bulunan tüm Ermelerin dini lideri Katolikos II. Karekin’in ilk durağı Fener Rum Patrikhanesi oldu.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyeret eden Karekin, İstanbul’da bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi.

II. Karekin, geceyi Kumkapı’daki Ermeni Patrikhanesi’nde geçirdi. Sabah saatlerinde Türk Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan ile birlikte patrikhaneden ayrılan Karekin, Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti. Buradaki ayinden sonra Bartholomeos ile görüşen II. Karekin, ziyaretinin klise ve insanlar arasında birliğe neden olmasını dileyerek, “Umarım ki Ermeni ve Ortodoks kliselerinin tepe noktasında bulunan iki kişinin buluşması diyaloğun perçinleşmesine vesile olur” dedi. Bartholomeos ise “Ermeni Patrikliği ile aramız çok iyi ” diye konuştu.

Hristiyanlık teolojisi bakımından iki kilise arasında farklılık bulunuyor. Tarihsel süreçte çatışmaya kadar varan görüş ayrılığının temelinde Hz. İsa’nın tanrı mı, yoksa insan mı olduğu tartışmaları yatıyor. Ortodoks ve katolikler Hz. İsa’nın hem Tanrı hem insan olduğuna inanırken, Ermeni, Asuri, Kıpti ve diğer Hristiyan toplulukları Hz.İsa’nın sadece Tanrı olduğuna inanıyor.

Bartholomeos ve II. Karekin’in bu meseleyi görüşeceklerini belirten her iki kilisenin yetkilileri, sert tartışmaların yaşanacağına dikkat çekerek, bu sorunun kolay kolay çözülemeyeceği belirttiler.

II. Karekin’in Patrikhane ziyaretinden 5 saat sonra Barthalemeos, Ermeni heyetine Feriye Lokantası’nda akşam yemeği verdi.Karekin’in temasları bugün devam edecek.

Nevzat ÇİÇEK / İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.